CULTURE
21/09/2019 08:22 EEST | Updated 21/09/2019 08:22 EEST

«Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης» και το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο που επικηρύχθηκε από την Καμόρρα

Παρουσία του σκηνοθέτη η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας. Στις αίθουσες την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Rosebud.21.

«Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης», η ταινία του Κλαούντιο Τζιοβανέζι που απέσπασε την Αργυρή Άρκτο για το καλύτερο σενάριο στη Μπερλινάλε 2019, καθώς και το βραβείο της κριτικής επιτροπής του Festival international du Film Policier de Beaune 2019, προβάλλεται σε πανελλήνια πρώτη στις «Νύχτες Πρεμιέρας» (Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, Δαναός 1, στις 22:00), παρουσία του σκηνοθέτη

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Η τράτα των παιδιών» του Ιταλού δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση από τα ιταλικά Μαρία Οικονομίδου), συγγραφέα του περίφημου «Γόμορρα», που κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2006 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Οι αποκαλύψεις του Σαβιάνο στα «Γόμορρα» για την εγκληματική δράση της Καμόρρα κατέληξαν σε απειλές για τη ζωή του, ενώ η οργάνωση τον επικήρυξε -έκτοτε ζει σε καθεστώς αστυνομικής προστασίας. 

Δέκα χρόνια μετά τα «Γόμορρα», ο 40χρονος σήμερα, Σαβιάνο διεισδύει με νηφαλιότητα στον κόσμο που πάντα ερευνούσε, παρότι όπως αναφέρει στο σημείωμα του στην αρχή του βιβλίου Η τράτα των παιδιών «οι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου είναι φανταστικοί, όπως και οι προσωπικές τους ιστορίες».

Για να προσθέσει ωστόσο, με νόημα: «... Για το μυθιστόρημα μου ισχύει αυτό που αναγράφεται στην αρχή της ταινίας Τα χέρια πάνω απ′ την πόλη: οι χαρακτήρες και τα γεγονότα που εξιστορούνται εδώ είναι φανταστικά, αληθινή αντίθετα είναι η κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα που τα παράγει». 

Δεκαπεντάχρονοι γκάνγκστερ 

Δέκα αγόρια με σκούτερ που τρέχουν σαν τρελά στο αντίθετο ρεύμα για να κατακτήσουν τη Νάπολη. Δεκαπεντάχρονα με ανώδυνα παρατσούκλια -Μαραζά, Πεσμένος, Δοντάκι, Λόλιποπ, Ντρόουν-, επώνυμα παπούτσια, κανονικές οικογένειες και το όνομα της κοπέλας τους σε τατουάζ. Έφηβοι που δεν έχουν αύριο, ούτε καν πιστεύουν σ’ αυτό. Που δε φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο, γιατί ξέρουν ότι η μόνη τους ευκαιρία είναι να τα παίξουν όλα για όλα, αμέσως. Που ξέρουν ότι «λεφτά έχει όποιος τα παίρνει». 

 Η κατάλληλη ευκαιρία θα παρουσιαστεί όταν μία επιχείρηση της αστυνομίας καθαρίσει προσωρινά την περιοχή από τους «μεγάλους» παίκτες.

εκδόσεις Πατάκη

Η «Τράτα των παιδιών» μιλάει για την αμφιλεγόμενη αναρρίχηση μιας τράτας - μιας ένοπλης συμμορίας συνδεδεμένης με την Καμόρρα- και για τον αρχηγό της, τον νεαρό Νίκολας Φιορίλλο.

Κουρνιασμένοι στις στέγες της πόλης, μαθαίνουν να πυροβολούν με ημιαυτόματα πιστόλια και ΑΚ-47, σημαδεύοντας δορυφορικά πιάτα και κεραίες, για να κατέβουν κατόπιν στους δρόμους και να σπείρουν τον τρόμο από τη σέλα των σκούτερ τους.

Σιγά σιγά αποκτούν τον έλεγχο των συνοικιών, αποσπώντας τον απ’ τις αντίπαλες τράτες, συνάπτοντας συμμαχίες με παλιούς, ξεπεσμένους μπος. Η τράτα βγαίνει στη θάλασσα σε αναζήτηση ψαριών που θα ξεγελαστούν απ’ το φως. Αυτή η τράτα βγαίνει στους δρόμους της Νάπολης να ψαρέψει ανθρώπους για να σκοτώσει. 

Rosebud.21.
«Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης»

Η Έλενα Φεράντε δήλωσε για το βιβλίο: «Με την ανοιχτόκαρδη ορμή που χαρακτηρίζει κάθε πραγματικό συγγραφέα, ο Σαβιάνο επιστρέφει για να αφηγηθεί την ιστορία της άγριας καρδιάς της Νάπολης».

«Ο Σαβιάνο, δέκα χρόνια μετά τα Γόμορρα, υπογράφει το πρώτο του μυθιστόρημα και πετυχαίνει τον στόχο του. Επιβλητικό!» Le Monde

Η ταινία προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου