Η Moderna ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5% στο εμβόλιο της για τον κορονοϊό

Τι έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση 3 των δοκιμών.
ASSOCIATED PRESS

Αποτελεσματικότητα 94,5% έναντι του κορονοϊού ανακοίνωσε η Moderna για το εμβόλιό της.

Στη δομική συμμετείχαν 30.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 95 μολύνθηκαν με κορονοϊό, σύμφωνα με την εταιρεία. Σύμφωνα με την Moderna, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, από αυτές, οι 90 περιπτώσεις Covid-19 παρατηρήθηκαν στην ομάδα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo) και μόνο πέντε περιπτώσεις στην ομάδα που έλαβε το πειραματικό εμβόλιο των δύο δόσεων. Η υπολογιζόμενη αποτελεσματικότητά του, έτσι, διαμορφώνεται περί το 94,5%.

«Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει την Covid-19», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna, Stephen Hoge.

Βασισμένη στα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση 3 των δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορονοϊού, η Moderna είναι η δεύτερη αμερικάνικη εταιρεία που ανακοινώνει αποτελέσματα που ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Μαζί με το εμβόλιο Pfizer, που έδειξε επίσης ότι είναι αποτελεσματικό κατά περίπου 90%, και εν αναμονή περισσότερων δεδομένων ασφάλειας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο, με έως και 60 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου διαθέσιμες έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το Reuters.

(Με πληροφορίες από Reuters)