Η Μόνικα Μπελούτσι στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς της στο σινεμά και θα παρευρεθεί σε δύο προβολές της 64ης διοργάνωσης.
(AP Photo/Andrew Medichini)
(AP Photo/Andrew Medichini)
via Associated Press

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την εκθαμβωτική Μόνικα Μπελούτσι, μία από τις πιο λαμπερές και επιδραστικές παρουσίες στον χώρο του σινεμά παγκοσμίως, η οποία θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο και θα παρευρεθεί σε δύο προβολές της 64ης διοργάνωσης.

Η αξέχαστη Μαλένα (2000) του Τζουζέπε Τορνατόρε, μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης και συγχρόνως τοιχογραφία μιας οδυνηρής ιστορικής περιόδου, όπου η Μόνικα Μπελούτσι ερμηνεύει υποδειγματικά έναν πολυσύνθετο γυναικείο χαρακτήρα, θα προβληθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Μόνικα Μπελούτσι θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς της στο σινεμά.

Το 2019, η Μόνικα Μπελούτσι πραγματοποίησε το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση Maria Callas: Letters and Memoirs, όπου ερμηνεύει σε μονόλογο αποσπάσματα από επιστολές της Μαρίας Κάλλας. Η προβολή του υβριδικού φιλμ Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, μας ταξιδεύει στους αθέατους διαδρόμους της δημιουργικής συνάντησης του σινεμά, του θεάτρου και της όπερας, αλλά και της συνομιλίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.

Η Μόνικα Μπελούτσι μεταπήδησε από το μόντελινγκ στο σινεμά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και απέκτησε παγκόσμια φήμη μέσα από την αλησμόνητη γαλλική κωμωδία Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (1996), αποσπώντας υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ Ανερχόμενης Ηθοποιού.

Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, για τη δραμεντί Kaputt Mundi (1998) του Μάρκο Ρίζι, ενώ στις αρχές της επόμενης δεκαετίας είδε την καριέρα της να απογειώνεται χάρη στις γενναίες ερμηνείες της στις ταινίες Μαλένα (2000) του Τζουζέπε Τορνατόρε και Μη αναστρέψιμος (2002) του Γκασπάρ Νοέ, αλλά και στη συμμετοχή της στα σίκουελ του Matrix.

Η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία έχει συνεργαστεί με αρκετούς ακόμη σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι Σαμ Μέντες, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μπερτράν Μπλιέ, Μελ Γκίμπσον και Αλίτσε Ρορβάχερ, έχει επίσης διαπρέψει στην τηλεόραση, τόσο στην τρίτη σεζόν του Mozart in the Jungle όσο και στις απολαυστικές guest εμφανίσεις της στο Call My Agent και στο Twin Peaks: The Return του Ντέιβιντ Λιντς.

Με 270 ταινίες η φετινή διοργάνωση

Πέραν της Μόνικα Μπελούτσι -η οποία θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Αποθήκη Γ’ του Λιμανιού-, το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει φέτος 270 ταινίες, 194 μεγάλου και 71 μικρού μήκους, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, 79 ταινίες θα μεταδοθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε ακόμη μια χρονιά, ταυτόχρονα και σε ζωντανή μετάδοση τόσο στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον, με την παρουσία της γενικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και του υπευθύνου προγράμματος Γιώργου Κρασσακόπουλου, όσο στην Αθήνα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου βρίσκονταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Αγγελική Βέργου.

Τον πρώτο Χρυσό Αλέξανδρο θα λάβει για την προσφορά του, ο σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών Νίκος Περάκης.

«Ο Νίκος Περάκης, τον οποίο λατρέψαμε μέσα από τις αξέχαστες αιχμηρές κωμωδίες, είναι επίσης ένας σημαντικός σκηνογράφος, που έχει υπογράψει το production design σε φιλμ όπως το βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα «Ταμπούρλο» του Φόλκερ Σλέντορφ. Γι’ αυτό το λόγο ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για να του απονείμει, εξ’ ονόματος του Φεστιβάλ, τον Χρυσό Αλέξανδρο», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί και έναν από τους πιο σταθερούς και αγαπημένους του φίλους, τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ Ελληνοαμερικανό παραγωγό Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος θα βρεθεί στη πόλη για να παρουσιάσει τη νέα πολυαναμενόμενη ταινία του «Τα Παιδιά Του Χειμώνα», ένα φιλμ που έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και έχει ήδη βάλει πλώρη για τα επόμενα Όσκαρ.

Ένα συναρπαστικό masterclass θα δώσει ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών παγκοσμίως (Six Feet Under, Game of Thrones, True Detective κ.ά), Τζέρεμι Ποντέσουα, ενώ ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ είναι η σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου.

Ταινίες έναρξης και λήξης

Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ θα είναι το «Στη φωτιά» (The pot-au-feu) του Trần Anh Hùng, ένα φιλμ που απέσπασε το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών, με πρωταγωνιστές την Ζιλιέτ Μπινός και τον Μπενουά Μαζιμέλ.

Αντίστοιχα, στην ταινία λήξης θα είναι ένας παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, ο Άκι Καουρισμάκι με τα «Πεσμένα φύλλα» του, (Fallen leaves), που απέσπασαν το μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες.

Ταινίες, σειρές, podcasts, και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από τις ταινίες, το Φεστιβάλ θα συστήσει στο κοινό πέντε ξεχωριστές τηλεοπτικές σειρές Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Επίσης, δέκα ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Podcast του Φεστιβάλ, ενώ άλλα 19 podcasts συμμετέχουν στην ενότητα Nexus. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τα ακούσει όλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με δωρεάν είσοδο.

Τέσσερα αφιερώματα, δύο εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και του free press «Πρώτο Πλάνο», μία ευρεία γκάμα συζητήσεων και πάνελ, δύο απονομές τιμητικών βραβείων και τα αγαπημένα πάρτι του Φεστιβάλ, πλαισιώνουν τη φετινή διοργάνωση.

Συνολικά θα απονεμηθούν 37 βραβεία, ένα εκ των οποίων είναι το βραβείο του διαγωνιστικού smart seven -που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες που επιλέγουν επτά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ανάμεσά τους και της Θεσσαλονίκης.

Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου

Τριάντα πέντε μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο 64ο ΦΚΘ. Είκοσι τρεις από αυτές παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Ειδική προβολή διοργανώνουν το Φεστιβάλ και η Finos Film στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου. Τέλος, θα προβληθούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές πρόγραμμα

Τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα, φιλοξενεί φέτος το 64ο Φεστιβάλ, τα οποία συνοδεύονται από σημαντικά χρηματικά βραβεία.

Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν: τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, τον Αργυρό Αλέξανδρο – Βραβείο Σκηνοθεσίας, που υποστηρίζεται με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ από την COSMOTE TV, Βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας, Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors+, παρουσιάζονται 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο «Μισέλ Δημόπουλος», βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για τον Αργυρό Αλέξανδρο – Βραβείο Σκηνοθεσίας που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, βραβεία Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας και Βραβείο Σεναρίου ή Καλλιτεχνικής Επίτευξης.

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward αποτελείται από 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο - Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

Σε «Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος» μετονομάστηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ του Φεστιβάλ, ως μία από τις δράσεις και πρωτοβουλίες για να τιμηθεί η μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, που διετέλεσε διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005, έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ.

Μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί μία ειδική προβολή της ταινίας Το πνεύμα του μελισσιού, του Βίκτορ Ερίθε, αγαπημένου δημιουργού του Μισέλ Δημόπουλου, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στις 18:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, ενώ για τον Μισέλ και την κληρονομιά του στο σινεμά θα μιλήσουν μαζί με την ομάδα του Φεστιβάλ οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης.

Για ένα πιο βιώσιμο φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει στόχο να γίνεται κάθε χρόνο πιο βιώσιμο, ελαττώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για τον στόχο της βιωσιμότητας. Φέτος, σε μία περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών και πρωτοφανών φαινομένων που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας και με σκοπό να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για να γίνει όσο πιο «πράσινο» γίνεται, το Φεστιβάλ καθιερώνει για τους διαπιστευμένους περιβαλλοντικό τέλος (green fee) 10 ευρώ και δεσμεύεται να διοχετεύσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε δράσεις βιωσιμότητας που ήδη υλοποιεί. Ακόμη και τα πιο μικρά βήματα μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές.

Δημοφιλή