ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/07/2018 09:01 EEST | Updated 20/07/2018 09:05 EEST

Η ΝΔ ζητάει ενημέρωση για τις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας

Eurokinissi

Την ώρα που οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις από τη μια και η ένταση με την Τουρκία από την άλλη δοκιμάζουν τις αντοχές της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση αυξάνει την πίεση γύρω από τα εθνικά θέματα καταλογίζοντας ουσιαστικά ανικανότητα χειρισμού τους από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη η ΝΔ επιμένει να χαρακτηρίζει «κωμική» την προσπάθεια κυβερνητικών παραγόντων να αποδοθεί στη δράση των Ρώσων διπλωματών η καθολική αποδοκιμασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι Τσίπρας και Ζάεφ.

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στα περί υποκίνησης ή ακόμα και πληρωμής όσων συμμετείχαν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών κάνουν λόγο για φαιδρότητες και μια απέλπιδα κυβερνητική προσπάθεια διασύνδεσης αυτής της υπόθεσης με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπάρχουν από τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ηγεσία της οδού Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο χειρισμού ενός ακόμα κρίσιμου εθνικού θέματος, τονίζοντας το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά, οι πληροφορίες για ένα κρίσιμο θέμα της εξωτερικής πολιτικής προέρχονται από δημοσιεύματα, ανώνυμους «διπλωματικούς κύκλους» και απροσδιόριστες πηγές.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι από αυτά τα οποία είναι γνωστά, σε περίπτωση που πράγματι υπήρξε μία παρέμβαση σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, είναι προφανές ότι η Ελληνική Δημοκρατία έπρεπε να αντιδράσει με αποτελεσματικότητα και με αποφασιστικότητα.

Από εκεί και πέρα, τα ίδια στελέχη, εξέφραζαν την ελπίδα να μην υπάρξει περαιτέρω αδικαιολόγητη κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας και επίσης, να μην επιδιώξουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.