Η Neuralink του Μασκ παραδέχθηκε δυσλειτουργία στο εμφύτευμα εγκεφάλου που τοποθέτησε σε ασθενή

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του.
via Associated Press

Η Neuralink, η νεοσύστατη εταιρεία εμφύτευσης τσιπ εγκεφάλου του Ελον Μασκ αντιμετώπισε πρόβλημα με το εμφύτευμα στον πρώτο εθελοντή – ασθενή, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του.

Ο Νόλαντ Αρμπό έμεινε παράλυτος κάτω από τους ώμους μετά από ένα καταδυτικό ατύχημα. Η Neuralink έχει αναπτύξει μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες μόνο με τη σκέψη τους. Ο ασθενής έλαβε το εμφύτευμα τον Ιανουάριο, και τον Μάρτιο η Neuralink έδειξε τον Αρμπό να παίζει σκάκι online και να χρησιμοποιεί το εμφύτευμα για να μετακινεί τον κέρσορα.

Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει τη νευρική δραστηριότητα μέσω 1.024 ηλεκτροδίων κατανεμημένων σε 64 εύκαμπτες απαγωγές ή «νήματα», καθένα από τα οποία είναι λεπτότερο από ανθρώπινη τρίχα και μπορεί να τοποθετηθεί ανεξάρτητα στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Neuralink.

Το τυπικό μέτρο για την ταχύτητα και την ακρίβεια του ελέγχου του κέρσορα είναι bit-per-second (BPS) και υψηλότερες τιμές BPS υποδηλώνουν καλύτερο έλεγχο του κέρσορα, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Κάποια από τα ηλεκτροφόρα νήματα του εμφυτεύματος άρχισαν να αποσύρονται από τον εγκεφαλικό ιστό του τετραπληγικού Νόλαντ Άρμπαου περίπου ένα μήνα μετά την χειρουργική εμφύτευσή του στα τέλη Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να μεταδίδει λιγότερα δεδομένα, ανέφερε η Neuralink σε ανάρτηση στο blog της την Τετάρτη.

Η Wall Street Journal αναφέρθηκε πρώτη στη δυσλειτουργία που προκάλεσε μείωση των bits ανά δευτερόλεπτο.

Η Neuralink αποκατέστησε τη δυσλειτουργία με πολλαπλές διορθώσεις λογισμικού, με αποτέλεσμα μια «ταχεία και συνεχή βελτίωση του BPS, που έχει πλέον ξεπεράσει τις αρχικές επιδόσεις του Νόλαντ », ανέφερε η εταιρεία.

Η εταιρεία επικεντρώνεται τώρα στη βελτίωση της εισαγωγής κειμένου για τη συσκευή και τον έλεγχο του δρομέα, που ελπίζει στο μέλλον να διευρύνει τη χρήση του για να συμπεριλάβει ρομποτικούς βραχίονες και αναπηρικές καρέκλες.

Η Neuralink δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι έλαβε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την πρόσληψη ανθρώπων για τη δοκιμή, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να βοηθήσει τα άτομα με τραυματικές βλάβες να χειρίζονται υπολογιστές μόνο με τη σκέψη τους.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τις δοκιμές της συσκευής, η οποία δεν έχει λάβει ευρεία ρυθμιστική έγκριση που απαιτείται για την ευρεία ή εμπορική χρήση της τεχνολογίας.

Με πληρφορίες από CBS News

Δημοφιλή