Η Ουκρανία λέει πως ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν από περιοχές κοντά στο Κίεβο

Παρόλα αυτά υποστηρίζεται πως οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες τους για κατάληψή του.
Gleb Garanich via Reuters

Η Ουκρανία είπε την Πέμπτη ότι τα στρατεύματά της είχαν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, μα η Ρωσία δεν είχε εγκαταλείψει τις ελπίδες να περικυκλώσει και να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα.

«Σε κάποιους τομείς ο εχθρός απωθήθηκε κατά πάνω από 70 χλμ, σε κάποιους τομείς ο εχθρός είναι σε απόσταση 35 χλμ» είπε ο Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Χωρίς να επικαλεστεί στοιχεία, είπε ότι το Κρεμλίνο έστελνε επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματά του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το «Orsk», που ήταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ένα βίντεο, που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φλεγόμενο πλοίο στο βίντεο ήταν το Orsk. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία ότι το πλοίο αυτό καταστράφηκε.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το «Orsk» είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Δημοφιλή