ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/03/2019 11:10 EET

Η παρεξήγηση με τις δηλώσεις Πάιατ περί ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές: Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης

Οι δηλώσεις Πάιατ περί χειραγώγησης πληροφοριών.

Eurokinissi

Σύγχυση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης ως προς δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, περί φερόμενης ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές, στο πλαίσιο εκδήλωσης της καμπάνας Disinfo στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου, ο πρέσβης ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter link με το κείμενο των δηλώσεών του, όπως αυτό ανέβηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.

 

 

Η δήλωσή του σχετικά με την παραπληροφόρηση και τις φερόμενες απόπειρες ανάμειξης στις ελληνικές εκλογές είχε ως εξής: «Όλες οι ανοιχτές μας κοινωνίες είναι ευάλωτες σε αυτά τα νέα εργαλεία. Το μάθαμε αυτό με τον δύσκολο τρόπο στις ΗΠΑ κατά τις προεδρικές μας εκλογές. Έχουμε δει στοιχεία τέτοιου είδους χειραγώγησης στην Ελλάδα. Έχουμε δει τις ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες υπονόμευσης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, αλλά ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει έτσι ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος της Ελλάδας- που είναι όλα πολύ ισχυρά- να είναι σε ετοιμότητα και ικανά να αντιδράσουν».

Σημειώνεται πως, ερωτηθείς για τις τουρκικές προσπάθειες «υβριδικού πολέμου» και προπαγάνδας, μέσω της προβολής της στρατιωτικής ισχύος της γείτονος κλπ, είπε πως «εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες συνεχίζει να καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργήσει μια εποικοδομητική, συμμαχική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, είναι σημαντική για την περιοχή».