Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε «βαλλιστικό πύραυλο αγνώστων στοιχείων»

Ηταν η πρώτη εκτόξευση της Βόρειας Κορέας φέτος. Βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για μεσαίου βεληνεκούς, που μπορεί να φτάσει σε μακρινές βάσεις των ΗΠΑ.
Μια οθόνη τηλεόρασης δείχνει μια εικόνα αρχείου από την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια ειδησεογραφικού προγράμματος στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ στη Σεούλ, Νότια Κορέα, Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024.
Μια οθόνη τηλεόρασης δείχνει μια εικόνα αρχείου από την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια ειδησεογραφικού προγράμματος στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ στη Σεούλ, Νότια Κορέα, Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024.
via Associated Press

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν κατά πάσα πιθανότητα βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς προς τη θάλασσα την Κυριακή, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, δύο μήνες αφότου ο Βορράς ισχυρίστηκε ότι δοκίμασε κινητήρες για έναν νέο πύραυλο δυσκολότερα ανιχνεύσιμο, ικανό να πλήξει μακρινούς αμερικανικούς στόχους στην περιοχή.

Η εκτόξευση ήταν η πρώτη της Βόρειας Κορέας φέτος. Οι ειδικοί λένε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αυξήσει τις προκλητικές πυραυλικές δοκιμές της προκειμένου να επηρεάσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Νότια Κορέα τον Απρίλιο και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο αγνώστων στοιχείων προς την θάλασσα» ανοιχτά της ανατολικής της ακτής, αναφέρει το μικτό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή του.

Βλήμα που πιστεύεται ότι είναι ο πύραυλος αυτός έχει ήδη πέσει, σύμφωνα παράλληλα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας, η οποία δήλωσε επίσης ότι μπορεί να είναι βαλλιστικός πύραυλος.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος φαίνεται πως έπεσε εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, μετέδωσε επίσης το ιαπωνικό δίκτυο NHK.

Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν οξυνθεί μετά την εκτόξευση από την Πιονγκγιάνγκ του πρώτου της στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου τον Νοέμβριο.

Τον Δεκέμβριο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου για να εκτιμήσει την πολεμική ετοιμότητα της πυρηνικής της δύναμης ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της άρχισαν να λειτουργούν σύστημα ανταλλαγής δεδομένων πυραύλων σε πραγματικό χρόνο.

Δημοφιλή