ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2018 14:22 EEST | Updated 21/06/2018 14:23 EEST

Η Πορτογαλία στέλνει επιτροπή στην Αίγυπτο για να διαλέξει πρόσφυγες στους οποίους θα χορηγήσει άσυλο

Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Η Πορτογαλία θα στείλει τον Ιούλιο μια ομάδα στην Αίγυπτο για να επιλέξει υποψηφίους για χορήγηση ασύλου στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων, έγινε σήμερα γνωστό από την κυβέρνηση.

Μια ομάδα της Υπηρεσίας Ξένων και Συνόρων «θα μεταβεί στις αρχές Ιουλίου στην Αίγυπτο για να πάρει συνεντεύξεις από τους πρώτους υποψηφίους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πορτογαλικού υπουργείου Εσωτερικών στην οποία διευκρινίζεται πως η Πορτογαλία είναι «έτοιμη να υποδεχθεί 1.010 πρόσωπα» μέχρι την επόμενη χρονιά.

Η χώρα συμμετέχει σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη το οποίο προτάθηκε τον Ιανουάριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει στόχο την υποδοχή στην ΕΕ μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 50.000 προσφύγων προερχόμενων από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο ενός προηγούμενου προγράμματος επανεγκατάστασης, που ίσχυε από το 2015 μέχρι τον Μάρτιο 2018, η Πορτογαλία έχει ήδη υποδεχθεί 1.552 πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η προσπάθεια της οποίας να μεταρρυθμίσει το κοινό σύστημά της χορήγησης ασύλου βρίσκεται σε αδιέξοδο, εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να δημιουργήσει «περιφερειακά κέντρα αποβίβασης» έξω από το έδαφος της ΕΕ ώστε να αποθαρρύνει τους επικίνδυνους διάπλους της Μεσογείου.

Η ιδέα αυτή, η οποία αντιμετωπιζόταν μέχρι τώρα μεμονωμένα από ορισμένα κράτη μέλη, περιλαμβάνεται σ′ ένα «σχέδιο συμπερασμάτων» της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Sponsored Post