Η πριγκίπισσα Victoria της Σουηδίας τιμήθηκε με το βραβείο «κατοίκου της χρονιάς 2018» στο νησί Oland

Hannah Mckay / Reuters

Το βραβείο Solliden για τον «κάτοικο της χρονιάς 2018» του νησιού Oland της Σουηδίας έλαβε η πριγκίπισσα Victoria.

Στην τελετή απονομής την περασμένη εβδομάδα, η διάδοχος του σουηδικού θρόνου και πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Κάρολου 16ου Γουστάβου και της βασίλισσας Silvia φορούσε την παραδοσιακή φορεσιά του Oland και κρατούσε περήφανη το βραβείο της. Παρέστησαν ακόμη οι γονείς της και μάλιστα η μητέρα της φορούσε τη φορεσιά του νησιού, ένδυμα που έχει την τιμητική του στις μεγάλες γιορτές και επετείους του νησιού.

Το βραβείο, μια γυάλινη σφαίρα της Kosta Boda που δίδεται με ένα δίπλωμα και ένα μπουκέτο λουλούδια, απονέμεται κάθε χρόνο από το 1980 σε κάτοικο μόνιμο ή προσωρινό του νησιού Oland ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση και στην ανάπτυξη του νησιού. Το Βραβείο Solliden παίρνει το όνομά του από την ονομασία των θερινών ανακτόρων της βασιλικής οικογένειας κοντά στο Μπόργκχολμ.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας, που διαμένει κάθε καλοκαίρι οικογενειακά στον πύργο του Solliden, τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο το 1996. Σύμφωνα με τα Ανάκτορα, η επιτροπή του βραβείου, που διορίζεται από την εφημερίδα Barometern και τον ραδιοφωνικό σταθμό Sveriges Radio P4 Kalmar, εξήγησε ότι η πριγκίπισσα Βικτόρια επιλέχθηκε γιατί σε όλη τη ζωή της, με λόγια και με πράξεις, εκφράζει την αγάπη της για το νησί Oland, «έναν τόπο όπου αισθάνεται σαν στο σπίτι της», όπως δηλώνει η ίδια.

Η δέσμευσή της υπέρ του τοπίου του νησιού και των κατοίκων του συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα του νησιού και στη φήμη του. Πολλώ μάλλον που χρόνια τώρα η Victoria γιορτάζει εκεί τα γενέθλιά της, στις 14 Ιουλίου, ημέρα που λόγω του γεγονότος αυτού καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής γιορτής του νησιού Oland.

Όπως κάθε χρόνο, στις 14 Ιουλίου η πριγκίπισσα Victoria, ο σύζυγός της πρίγκιπας Daniel, τα παιδιά τους -η πριγκίπισσα Estelle και ο πρίγκιπας Oscar- και το βασιλικό ζεύγος θα δεχτούν τους σουηδούς πολίτες που είναι καλεσμένοι στον κήπο των Ανακτόρων για να γιορτάσουν τα 41α γενέθλια της Victoria.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Paris Match)