Η πρόεδρος του Χάρβαρντ παραιτείται εν μέσω αντιδράσεων για τη θέση της περί "αντισημιτισμού"

Η Κλοντίν Γκέι ανακοίνωσε την αποχώρησή της, η οποία ήρθε μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, μέσω επιστολής.
via Associated Press

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, παραιτήθηκε την Τρίτη εν μέσω κατηγοριών για λογοκλοπή αλλά και επικρίσεων για τα σχόλιά της σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

Η Γκέι, η πρώτη μαύρη και μόλις δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του διάσημου πανεπιστημίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή της, η οποία ήρθε μόλις έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας της, σε επιστολή προς την κοινότητα του Χάρβαρντ.

Η ίδια και οι πρόεδροι του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δέχθηκαν πυρά τον περασμένο μήνα για τις απαντήσεις τους σε μια σειρά ερωτήσεων της βουλευτού της Νέας Υόρκης Ελίζ Στέφανικ, η οποία ρώτησε αν ”η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων” θα παραβίαζε τον κώδικα δεοντολογίας των κολεγίων. Οι τρεις πρόεδροι είχαν κληθεί ενώπιον της υπό την ρεπουμπλικανική ηγεσία Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Εκπαίδευση και το Εργατικό Δυναμικό για να απαντήσουν στις κατηγορίες ότι τα πανεπιστήμια δεν προστατεύουν τους Εβραίους φοιτητές εν μέσω αυξανόμενων φόβων για αντισημιτισμό παγκοσμίως και των επιπτώσεων από τον εντεινόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Γκέι είπε ότι η απάντησή της εξαρτάται από το συγκεκριμένο πλαίσιο, προσθέτοντας ότι όταν ”τα λόγια μετατρέπονται σε πράξεις, αυτό παραβιάζει τις πολιτικές μας”. Η απάντησή της αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς νομοθέτες, καθώς και από τον Λευκό Οίκο. Μάλιστα ακρόαση παρωδήθηκε στο εναρκτήριο σκετς της γνωστής κωμικής εκπομπής “Saturday Night Live”.

Η Γκέι ζήτησε αργότερα συγγνώμη, λέγοντας στη φοιτητική εφημερίδα The Crimson ότι παρασύρθηκε σε μια έντονη συζήτηση κατά την ακρόαση στην επιτροπή της Βουλής και απέτυχε να καταγγείλει σωστά τις απειλές βίας κατά των Εβραίων φοιτητών.

″Αυτό που θα έπρεπε να είχα κάνει εκείνη τη στιγμή ήταν να επιστρέψω στην κεντρική αλήθεια μου, η οποία είναι ότι οι εκκλήσεις για βία κατά της εβραϊκής κοινότητάς μας - οι απειλές κατά των Εβραίων φοιτητών μας - δεν έχουν θέση στο Χάρβαρντ”, δήλωσε η Γκέι.

Έκτοτε, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αρκετές περιπτώσεις υποτιθέμενης λογοκλοπής της Γκέι στο ακαδημαϊκό της ιστορικό.

Το διοικητικό συμβούλιο του Χάρβαρντ διερεύνησε τους ισχυρισμούς τον περασμένο μήνα και διαπίστωσε δύο δημοσιευμένες εργασίες που απαιτούσαν πρόσθετη αναφορά.

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διερευνήσει τις πολιτικές και τις πειθαρχικές διαδικασίες στο Χάρβαρντ, το MIT και το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Προηγουμένως είχαν ξεκινήσει χωριστές ομοσπονδιακές έρευνες για τα πολιτικά δικαιώματα στο Χάρβαρντ, στην Πενσυλβάνια και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, σε απάντηση σε καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.

Πηγή: Αssociated Press, BBC

Δημοφιλή