ΔΙΕΘΝΕΣ
01/02/2018 17:51 EET | Updated 01/02/2018 17:58 EET

Η πρώτη μπύρα στην Ελλάδα χρονολογείται από την εποχή του χαλκού

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έπιναν και μπύρα εκτός απ' το κρασί

vadimguzhva via Getty Images

Μπορεί οι αρχαίοι Έλληνες να φημίζονταν για την προτίμηση τους στον οίνο ωστόσο σύμφωνα με νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, το κρασί δεν ήταν το μόνο αλκοολούχο ποτό που κατανάλωναν δεδομένης της ύπαρξης δύο ζυθοποιείων την εποχή του χαλκού. Οι ερευνητές σχολιάζουν πως η πρόσφατη ανακάλυψη με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι ανέδειξε μάλλον τις παλαιότερες εγκαταστάσεις για την παρασκευή μπύρας στην Ελλάδα.

Η Τάνια Βαλαμώτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα απροσδόκητο εύρημα αφού μέχρι σήμερα όλα τα στοιχεία μαρτυρούσαν πως το κρασί ήταν το αρχαιότερο ποτό. Τα νέα ερευνητικά δεδομένα βασίζονται σε αρχαιοβοτανικά κατάλοιπα φυτρωμένων σπόρων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών από δύο οικισμούς της Εποχής του Χαλκού: το Αρχοντικό, στη Μακεδονία, και την Άργισσα, στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει το livescience.com, πρόκειται για το τέλος της 3ης-αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Στο Αρχοντικό μαζί με τα πλούσια κατάλοιπα δημητριακών βρέθηκε και μια μία συγκέντρωση φυτρωμένων σπόρων δημητριακών, συγκεντρώσεις από μάζες αλεσμένων δημητριακών και θραύσματα αλεσμένων δημητριακών μαζί με μικρές μάζες, τα οποία προέρχονται από το εσωτερικό δύο σπιτιών.

Η καθηγήτρια επισημαίνει πως τα εν λόγω ευρήματα στο Αρχοντικό πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πιο προχωρημένα στάδια από τη διαδικασία της ζυθοποίησης: «Πιθανότατα αντιπροσωπεύουν αλεσμένη βύνη πριν ή μετά από την ανάμειξη με νερό, ενώ τα αλεσμένα δημητριακά θα προστίθεντο πριν από τη διαδικασία της ζύμωσης, ως επιπλέον πηγή αμύλου, αντίστοιχα με τη διαδικασία που ακολουθούσαν στην Εγγύς Ανατολή και την Αίγυπτο κατά την αρχαιότητα».

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στην ακριβή χρονολογία ανακάλυψης της μπύρας στον κόσμο. Τα παλαιότερα αποδεικτικά στοιχεία θεωρούνται πως ήρθαν στο φως πριν από 6.000 χρόνια και αποδίδονται στους Σουμέριους που ανακάλυψαν τη ζύμωση κατά τύχη. Ιστορικοί έχουν σημειώσει πως πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού βράχηκε και ξεχάστηκε και μετά από καιρό άρχισε να γίνεται η ζύμωση. Οι Σουμέριοι επανέλαβαν τη διαδικασία και έτσι έλαβαν τον τίτλο του πρώτου λαού που παρήγαγε μπύρα.

Τη βαθύτερη σχέση τους με τη μπύρα δεν έκρυψαν ποτέ και οι Αιγύπτιοι. Μάλιστα το ποτό θεωρούνταν πως ήταν υπό την προστασία του Φαραώ. Ο Ηρόδοτος και άλλοι πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται σε συνταγές και μεθόδους παρασκευής του εν λόγω «οίνου από κριθάρι», όπως ονόμαζαν τον ζύθο, στην Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι ήταν επίσης οι πρώτοι που την εξήγαγαν στα γειτονικά κράτη και στην Ευρώπη, γύρω στο 2000 π.Χ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post