Η Ρωσία επέβαλε πρόστιμο στη Μις Κριμαία επειδή τραγούδησε τον «ύμνο» της ουκρανικής αντίστασης

Πρόκειται για το «Τσέρνοβα Καλίνα», ένα τραγούδι που έχει γίνει ύμνος της ουκρανικής αντίστασης μετά την εισβολή του Κρεμλίνου.
.
.
Instagram

Οι ρωσικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο στη νικήτρια των φετινών καλλιστείων Μις Κριμαία, Όλγα Βαλέγιεβα, μετά την εμφάνιση βίντεο που την δείχνει να τραγουδά ένα πατριωτικό ουκρανικό τραγούδι, αναφέρει ο Guardian.

Δύο γυναίκες στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένης της νικήτριας των φετινών καλλιστείων Μις Κριμαία, Όλγα Βαλέγιεβα, στην προσαρτημένη από τη Μόσχα χερσόνησο, βρέθηκαν ένοχες για δυσφήμηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επειδή τραγούδησαν ένα ουκρανικό πατριωτικό τραγούδι και πόσταραν το βίντεο στα social media.

Η Βαλέγιεβα εμφανίστηκε μαζί με μια φίλη της - που το όνομά της δεν έχει ανακοινωθεί - σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram τραγουδώντας το «Τσέρνοβα Καλίνα», ένα τραγούδι που έχει γίνει ύμνος της ουκρανικής αντίστασης μετά την εισβολή του Κρεμλίνου.

.
.
Instagram / Olga Valeyeva

Ένα βίντεο που έδειχνε τις δύο γυναίκες να τραγουδούν δημοσιεύτηκε ως story στο Instagram, και διαγράφηκε αυτόματα μετά από 24 ώρες.

Και οι δύο γυναίκες κατηγορήθηκαν για «δυσφήμιση» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και ”προώθηση εξτρεμιστικών συμβόλων”. Στη Βαλέγιεβα, η οποία έχει μικρά παιδιά, επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ρουβλίων (677 δολάρια), ενώ η φίλη της καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram του υπουργείου Εσωτερικών της Κριμαίας τη Δευτέρα (3/10) έδειχνε τις γυναίκες να ζητούν συγγνώμη για το τραγούδι.

Σύμφωνα με τη Guardian, τον περασμένο μήνα, ο Σεργκέι Αξιόνοφ (ο διορισθείς από τη Μόσχα κυβερνήτης της Κριμαίας) προειδοποίησε τους κατοίκους της Χερσονήσου ότι οι τοπικές Αρχές θα αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τη χρήση τραγουδιών όπως το «Τσέρνοβα Καλίνα». Η προειδοποίηση είχε δοθεί αφού το εν λόγω κομμάτι παίχτηκε σε έναν γάμο.

«Όποιος τραγουδά αυτά τα εθνικιστικά τραγούδια, ιδίως κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα τιμωρείται... Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό φέρονται σαν προδότες», είπε χαρακτηριστικά ο Αξιόνοφ σε βίντεο που ανήρτησε στο Instagram τον περασμένο Σεπτέμβρη, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια ειδική μονάδα στην FSB που ασχολείται με τον εντοπισμό ανάλογων παραβιάσεων.