ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2019 17:32 EEST | Updated 18/07/2019 17:43 EEST

Η Ρωσία προσφέρει το μαχητικό Su-35 στην Τουρκία

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ.

ASSOCIATED PRESS

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσει στην Τουρκία το μαχητικό Su-35 εάν η Άγκυρα εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του, δήλωσε ο επικεφαλής της, Σεργκέι Τσεμέζοφ, την Πέμπτη.

«Αν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν ενδιαφέρον, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε παραδόσεις Su-35» είπε ο Τσεμέζοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Rostec, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

 

Maxim Shemetov / Reuters
 

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγο μετά τις αμερικανικές ανακοινώσεις πως δεν πρόκειται να δοθούν στην Τουρκία τα stealth μαχητικά F-35 (στο πρόγραμμα των οποίων η Τουρκία είναι συμπαραγωγός) λόγω της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400.

 

Pascal Rossignol / Reuters

 

Οι τουρκικές εταιρείες του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της απόφασης των ΗΠΑ για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής του Διευθυντηρίου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ωστόσο ισχυρίστηκε πως η βιομηχανία της χώρας θα αναδειχθεί ισχυρότερη. «Οι εταιρείες μας ίσως να έχουν ζημίες στην αρχή, και αν και θέματα όπως κυρώσεις και άλλα μπορεί να επιφέρουν προσωρινές απώλειες για την αμυντική βιομηχανία, νομίζουμε πως θα έχει ως αποτέλεσμα η αμυντική μας βιομηχανία να αναδειχθεί ισχυρότερη» είπε. Επίσης, ισχυρίστηκε πως, εξαιτίας της απομάκρυνσης της Τουρκίας, το κόστος του F-35 θα αυξηθεί περίπου κατά 10%, ενώ συμπλήρωσε ότι το εθνικό πρόγραμμα μαχητικού αεροσκάφος προχωρά χωρίς προβλήματα, και μάλιστα θα επισπευσθεί. Όσον αφορά στις εναλλακτικές στο F-35, είπε πως εξετάζονται και «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

 

Gavriil Grigorov via Getty Images

 

Τo Su-35 είναι μαχητικό τετάρτης γενεάς καιβασίζεται στο Su-27. Σύμφωνα με το TASS, έχει βάρος 19 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 2.500 χλμ/ ώρα και είναι δικινητήριο και μονοθέσιο. Είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών και μπορεί να μεταφέρει φορτίο όπλων βάρους 8 τόνων, σε 12 πυλώνες κάτω από τα φτερά του. Είναι σε υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς και στις ινδικές και τις ινδονησιακές.

Λόγω των προηγμένων συστημάτων, της ευελιξίας και του βαρέος οπλισμού του, θεωρείται ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μαχητικό, και προωθείται από τη Ρωσία ως ένα αεροσκάφος με δυνατότητες εντοπισμού και αντιμετώπισης stealth μαχητικών 5ης γενεάς, όπως το F-35 και το F-22 (κάτι ωστόσο για το οποίο πολλοί δυτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες).