Η Ρωσία προσπαθεί να ανακαταλάβει εδάφη και πλήττει υποδομές της Ουκρανίας

Επιθέσεις με πυραύλους και drones σε κρίσιμες υποδομές.
Social Media via Reuters

Τα ρωσικά στρατεύματα μάχονταν την Πέμπτη για την ανάκτηση εδαφών σε περιοχές της Ουκρανίας τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσάρτησε παράνομα, ενώ η Μόσχα συνέχιζε να σφυροκοπά τη χώρα με περισσότερες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον κρίσιμων υποδομών.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στη Μπιλοχορίφκα, χωριό στο Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο γειτονικό Ντονέτσκ οι μάχες μαίνονταν κοντά στο Μπαχμούτ. Υποστηριζόμενοι από το Κρεμλίνο αυτονομιστές ελέγχουν τμήματα αυτών των περιοχών εδώ και 8,5 χρόνια.

Η Ρωσία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στο Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ και τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις προσαρτηθείσες περιοχές μετά από μια σειρά από ήττες στο πεδίο της μάχης και μια προβληματική επιστράτευση.

Η ασταθής κατάσταση της παράνομα προσαρτηθείσας επικράτειας ήταν ιδιαίτερα ορατή στην πρωτεύουσα της Χερσώνας, όπου στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν αντικαταστήσει τους πολιτικούς αξιωματούχους που είχε διορίσει το Κρεμλίνο εν μέσω μιας μαζικής εκκένωσης και της συνεχιζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η πόλη της Χερσώνας ήταν μια από τις πρώτες αστικές περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία όταν εισέβαλε στην Ουκρανία και παραμένει πρωταρχικός στόχος και για τις δύο πλευρές, λόγω των βιομηχανιών και του λιμανιού της. Χιλιάδες από τους 250.000 κατοίκους της πόλης την εγκατέλειψαν εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των επιθέσεων.

Το γραφείο του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε την Πέμπτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχιζαν να συγκρούονται με τον εχθρό, με 15 επιθέσεις εναντίον ρωσικών προπυργίων στη Χερσώνα.

Στο μεταξύ η Ρωσία συνέχιζε τις επιθέσεις της κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, με drones και πυραύλους εναντίον οκτώ περιοχών. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν στις νυχτερινές επιθέσεις ανά την Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας κατά των ουκρανικών υποδομών ανάγκασαν τις αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας από τις 7 ως τις 11 το πρωί, αρχίζοντας από την Πέμπτη, και να μειώσουν τη φωτεινότητα των φώτων στους δρόμους. Προειδοποίησαν επίσης για επανειλημμένα μπλακάουτ.

Παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου, Ρώσος ειδικός σε στρατιωτικά θέματα παραδέχτηκε πως το Ιράν είχε προμηθεύσει στη Ρωσία drones για χρήση στην Ουκρανία. Ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής του Center for Analysis of Strategies and Technologies, ζήτησε από δημοσιογράφους πριν από τηλεοπτική συνέντευξη να μην τον ρωτήσουν από πού ήταν τα drones, καθώς δεν ήξερε πως ήταν «στον αέρα». Όπως είπε, «ξέρουμε όλοι ότι είναι ιρανικής κατασκευής, μα οι αρχές δεν το έχουν παραδεχτεί».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε παρόλα αυτά τις αναφορές για χρήση ιρανικής κατασκευής drones στην Ουκρανία ως «φήμες». Στις Βρυξέλλες η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην ιρανική Shahed Aviation Industries και σε τρεις Ιρανούς στρατηγούς για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, είπε πως ρωσικό μαχητικό εξαπέλυσε πύραυλο κοντά σε άοπλο βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που περιπολούσε σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Γουάλας είπε στο βρετανικό κοινοβούλιο πως η Ρωσία είχε αποδώσει το συμβάν σε τεχνικό πρόβλημα ότι τα βρετανικά αεροσκάφη πλέον συνοδεύονται από μαχητικά. Όπως ανέφερε, η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες μετά το συμβάν και εξέφρασε προβληματισμούς στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

«Η απάντηση από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας στις 19 Οκτωβρίου ανέφερε πως είχαν πραγματοποιήσει έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού και έλεγε πως ήταν τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού SU-27» είπε ο Γουάλας. «Επίσης παραδέχτηκαν πως το συμβάν έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο».

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή