Η Ρωσία σφυροκοπά την ανατολική Ουκρανία

Σφοδροί βομβαρδισμοί και αεροπορικά πλήγματα στο Σεβεροντονέτσκ.
Stringer . via Reuters

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας συνέχιζε τις προσπάθειές της να φθείρει τις ουκρανικές άμυνες τη Δευτέρα, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου στις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων προκαλούσαν όλο και πιο έντονους προβληματισμούς ανά την υφήλιο, κατόπιν προειδοποιήσεων πως οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια.

Στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει εξελιχθεί στο σημείο όπου η Μόσχα εστιάζει τις προσπάθειές της να επιβάλει τη θέλησή της στη γειτονική της χώρα, μαίνονταν οι μάχες για τον έλεγχο πολλαπλών χωριών, ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης.

Τα χωριά είναι γύρω από το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, δύο πόλεις στην περιοχή του Λουχάνσκ που δεν έχουν καταληφθεί ακόμα από τους Ρώσους, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη του Λουχάνσκ, Σερχίι Χαϊντάι.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και τα αεροπορικά πλήγματα στα βιομηχανικά περίχωρα του Σεβεροντονέτσκ είχαν ενταθεί, είπε.

Ο Χαϊντάι είπε στο Associated Press τη Δευτέρα πως η κατάσταση στο Σεβεροντονέτσκ ήταν «πολύ δύσκολη» με τις ουκρανικές δυνάμεις να διατηρούν τον έλεγχο μόνο μιας περιοχής- του εργοστασίου χημικών Azot, όπου έχει καταφύγει ένας αριθμός Ουκρανών μαχητών, μαζί με 500 περίπου αμάχους.

Οι Ρώσοι συνεχίζουν να αναπτύσσουν επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμό στην περιοχή, είπε.

«Απλά είναι κόλαση εδώ. Όλα φλέγονται, οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ούτε για μια ώρα» δήλωσε ο Χαϊντάι σε γραπτά του σχόλια.

Ελάχιστοι από τους 100.000 κατοίκους που ζούσαν στο Σεβεροντονέτσκ πριν τον πόλεμο παραμένουν στην πόλη, χωρίς ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες, τρόφιμα ή φάρμακα. Ωστόσο ο Χαϊντάι είπε πως ακόμα και έτσι η σκληρή ουκρανική αντίσταση εμποδίζει τη Μόσχα να αναπτύξει δυνάμεις σε άλλα τμήματα της χώρας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως ο πόλεμος δεν πάει όπως θα ήθελε η Ρωσία, παρά τη στρατιωτική της υπεροχή. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι «εξαντλημένα» ανέφερε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας σε intelligence report του. Απέδωσε τις δυσκολίες της Ρωσίας στο να σημειώσει ταχύτερη πρόοδο στο έδαφος στην ανεπαρκή αεροπορική υποστήριξη.

Με πληροφορίες από Associated Press