ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2018 15:42 EET

Η Ρωσία «ξεμπλοκάρει εν μέρει» τα ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα

Natalia Garmasheva via Getty Images

Πλοία άρχισαν να περνούν ξανά από τον Πορθμό του Κερτς προς δύο σημαντικά ουκρανικά λιμάνια, δήλωσε Ουκρανός υπουργός, εννέα ημέρες μετά το περιστατικό όπου ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ουκρανικών σκαφών και τα κατέλαβαν, συλλαμβάνοντας τα πληρώματά τους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Μαριούπολη και το Μπερντγιάνσκ «ξεμπλοκαρίστηκαν εν μέρει» δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ομελιάν.

Πριν το συμβάν, το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία πως εμπόδιζε φορτηγά πλοία που κινούνταν από και προς τα δύο λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα. Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση έχει χτίσει μια γέφυρα στον Πορθμό του Κερτς, για σύνδεση με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Οι Ρώσοι άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους σε πλοία, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για επιβολή οικονομικού εμπάργκο. Μετά το επεισόδιο, το Κίεβο ανέφερε πως δεν επιτρεπόταν η διέλευση ουκρανικών πλοίων.

Ο Ομελιάν, υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, είπε την Τρίτη πως το πλοία περνούσαν από τον Πορθμό του Κερτς από και προς ουκρανικά λιμάνια. «Οι Ρώσοι τα σταματούν και κάνουν ελέγχους όπως και πριν, μα η κυκλοφορία έχει εν μέρει αποκατασταθεί».