Η Σαουδική Αραβία εκτελεί 81 άνδρες μέσα σε μια μέρα για τρομοκρατία κι άλλα αδικήματα

Η μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση στο αραβικό βασίλειο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Άνδρες και παιδιά από την Υεμένη παρακολουθούν την εκτέλεση εννέα ανδρών, που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη των Χούθι, Σαλέχ αλ-Σαμάντ πριν από τρία χρόνια,
Άνδρες και παιδιά από την Υεμένη παρακολουθούν την εκτέλεση εννέα ανδρών, που καταδικάστηκαν για συμμετοχή στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη των Χούθι, Σαλέχ αλ-Σαμάντ πριν από τρία χρόνια,
MOHAMMED HUWAIS via Getty Images

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 άνδρες, μεταξύ των οποίων επτά Υεμενίτες και έναν Σύρο το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση στο βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Ο αριθμός ξεπέρασε τις 67 εκτελέσεις που αναφέρθηκαν στην αραβική χώρα για όλο το 2021, και τις 27 το 2020.

Τα αδικήματα ποικίλουν από τη συμμετοχή σε μαχητικές, ”τρομοκρατικές” ομάδες έως την κατοχή «αποκλίνων πεποιθήσεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Αυτά τα άτομα, συνολικά 81, καταδικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα εγκλήματα που διαπράττονται από αυτά τα άτομα περιλαμβάνουν επίσης την υπόσχεση πίστης σε ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), η Αλ Κάιντα και οι Χούθι», πρόσθεσε.

Το υπουργείο δεν ανέφερε με ποιο τρόπο έγιναν οι εκτελέσεις.

Στους άνδρες περιλαμβάνονται 37 Σαουδάραβες υπήκοοι που κρίθηκαν ένοχοι σε μία μόνο υπόθεση για απόπειρα δολοφονίας αξιωματικών ασφαλείας και στόχευση αστυνομικών τμημάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η μαζική εκτέλεση είναι πιθανό να επαναφέρει την προσοχή στο ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας σε μια εποχή που οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τη Σαουδική Αραβία ότι επιβάλλει περιοριστικούς νόμους στην πολιτική και θρησκευτική έκφραση, και την επέκριναν για τη χρήση της θανατικής ποινής, κατηγορουμένων που όταν συνελήφθησαν ήταν ακόμα ανήλικοι.

«Υπάρχουν φυλακισμένοι συνείδησης που καταδικάζονται σε θάνατο από τη Σαουδική Αραβία και άλλοι που συνελήφθησαν ως παιδιά ή κατηγορούνται για μη βίαια εγκλήματα», δήλωσε σε δήλωσή της η Soraya Bauwens, αναπληρώτρια διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της θανατικής ποινής Reprieve.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν το δικαίωμα σε δικηγόρο και τους εγγυήθηκαν τα πλήρη δικαιώματά τους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.

Το βασίλειο εκτέλεσε 63 ανθρώπους σε μια μέρα το 1980, ένα χρόνο μετά την κατάληψη του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα από μαχητές, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Δημοφιλή