ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/11/2018 14:15 EET

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου και όσα συζητήθηκαν μια μέρα πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης συμφωνίας με τον Τσίπρα

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της ΝΔ

Eurokinissi

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της πρόθεσης συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τρίτη, 6 Νοεμβρίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αίτημα του προέδρου της ΝΔ, και μάλιστα εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν πως ήταν η αιτία που καθυστέρησαν κατά μία ημέρα οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και το μισθολόγιο των ιερέων. 

Το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη να συναντήσει εσπευσμένως τον αρχιεπίσκοπο υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο και φυσικά έγινε αποδεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 5 Νοεμβρίου στην αρχιεπισκοπή.

Το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος και η πρόθεση συμφωνίας κράτους – Εκκλησίας με τον Κ. Μητσοτάκη να διαβεβαιώνει τον αρχιεπίσκοπο ότι μετά τις εκλογές, και από την θέση του πρωθυπουργού, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Εκκλησία να επιλύσει όλα τα θέματα που έχει με το κράτος. Η άποψη του προέδρου της ΝΔ ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει τώρα συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και ότι ο αρχιεπίσκοπος πρέπει να θέσει προς συζήτηση στην Ιεραρχία την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά την θρησκευτική ουδετερότητα – υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ δεν περιλαμβάνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 στις προτάσεις της, ενώ η κυβέρνηση το ενέταξε στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνει. «Εγώ είμαι χριστιανός και ο πρωθυπουργός άθεος», φέρεται να επιχειρηματολόγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξήγησε ότι η Εκκλησία συνδιαλέγεται με όλες τις κυβερνήσεις και διαβεβαίωσε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αν με το καλό γίνει πρωθυπουργό θα συζητήσει και μαζί του». Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία για την εκκλησιαστική περιουσία δίνοντας τέλος σε δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται για δεκαετίες. Σημειώνεται ότι η αρχική αντίδραση της ΝΔ στην συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία ήταν θετική.

Επίσης ο Ιερώνυμος σημείωσε ότι είναι γνωστή η αρνητική θέση της Εκκλησίας για την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος, όμως αυτό είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας και των κομμάτων.