Τσίπρας για πΓΔΜ: «Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό, μετά το όνομα». Ζάεφ: «Θα αλλάξουμε το όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων»

Τα πάρε - δώσε της συνάντησης Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός
Yannis Kolesidis / PM Handout

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ′ ιδίαν συνάντηση ενώ μετά μπήκαν στη συνάντηση και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις», τόνισε ο Έλληνες πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

«Και οι δύο πρωθυπουργοί είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τις διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα ευθύνης. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τον ενημέρωσε ότι είναι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και των λεωφόρων

Το τι σημαίνει πρακτικά αυτό, το ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στη συνέχεια. Ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο (που τώρα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος) και τις λεωφόρους. «Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

«Θα προωθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας κάποια θέματα που έχουν παγώσει», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα κεφάλαιο στην ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ στην ΕΕ, που είχε μπλοκάρει η Αθήνα στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ΕΕ πρέπει να λύσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

«Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

«Οι συνομιλίες για τα θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, με σημαντικότερο ίσως το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας , με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.

Yannis Kolesidis / PM Handout

Νωρίτερα, η ελληνική πλευρά χαρακτήριζε τη συνάντηση με τον Ζάεφ ως «ιδιαίτερης κρισιμότητας», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι ο Ζ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Yannis Kolesidis / PM Handout

Αλλά και από την πλευρά των Σκοπίων έβλεπαν θετικά την εν λόγω συνάντηση και την χαρακτήριζαν «βήμα προόδου» για την επίλυση του ζητήματος.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές. «Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας.

Δημοφιλή