Η σιωπηλή εθνοκάθαρση των Ουιγούρων: Κινέζοι Χαν κοιμούνται με μουσουλμάνες ενώ οι άντρες τους έχουν φυλακιστεί

Σκοπός η προώθηση της «εθνικής ενότητας».
HECTOR RETAMAL via Getty Images

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει μια σιωπηλή εθνοκάθαρση στην Κίνα. Αυτή των Ουιγούρων, της μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Κίνας.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατ. Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ώστε να εγκαταλείψουν τη μητρική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης βρίσκονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου κατοικεί και η μεγαλύτερη κοινότητα Ουιγούρων στην Κίνα. Το Πεκίνο, που βλέπει όλους τους μουσουλμάνους Ουιγούρους ως τρομοκράτες, αρνείται ότι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και μιλά για «κέντρα επανεκπαίδευσης», και χρησιμοποιούνται για πατάξει τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό ανάμεσα στους Ουιγούρους.

Ωστόσο, με ρεπορτάζ του Radio Free Asia (RFA) αποκαλύπτεται ότι το σχέδιο της εθνοκάθαρσης είναι ακόμη πιο συντονισμένο. Όπως παραδέχτηκαν κινέζοι αξιωματούχοι χωρίς να κατονομαστούν, το Πεκίνο έχει στείλει άντρες στα σπίτια των γυναικών των οποίων οι άντρες έχουν φυλακιστεί, για να επιβλέπουν την κατάσταση, ενώ συχνά κοιμούνται και στα ίδια κρεβάτια με τις γυναίκες αυτές.

BULENT KILIC via Getty Images

Το πρόγραμμα, που πολλοί ακτιβιστές χαρακτηρίζουν σχέδιο εθνοκάθαρσης, τρέχει από το 2017 και ονομάζεται «Βρείτε το ταίρι σας και γίνετε οικογένεια». Σύμφωνα με αυτό, κινέζοι αξιωματούχοι του κομμουνιστικού κόμματος -που είναι όλοι Χαν δηλαδή της κυρίαρχης εθνοτικής ομάδας της Κίνας- μένουν στα σπίτια των Ουιγούρων που έχουν φυλακιστεί.

Αυτοί οι αξιωματούχοι, που οι περισσότεροι είναι άντρες, μένουν μέχρι και έξι ημέρες σε αυτά τα σπίτια, με σκοπό να τα έχουν υπό τον έλεγχο τους και να προωθούν «την εθνική ενότητα».

Αυτοί οι άντρες αποκαλούνται «συγγενείς» -παρόλο που δεν είναι- και όσο μένουν στα σπίτια αυτά συζητάνε για την κομμουνιστική ιδεολογία του κόμματος. «Βοηθούν τις οικογένειες με την ιδεολογία τους, φέρνοντας νέες ιδέες», είπε η πηγή του RFA. «Μιλούν επίσης για τη ζωή και αυτό το διάστημα που είναι εκεί αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον».

Και συνεχίζει: «Κανονικά, ένα ή δύο άτομα κοιμούνται σε ένα κρεβάτι, και αν κάνει κρύο, ακόμη και τρία άτομα κοιμούνται μαζί».

«Τώρα πλέον θεωρείται φυσιολογικό για τις γυναίκες να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους «συγγενείς» που τους έχουν ζευγαρώσει».

Τον τρόπο που κοιμούνται «συγγενείς» και γυναίκες τον επιβεβαίωσε και δεύτερος αξιωματούχος μιλώντας στο RFA. Ωστόσο επέμενε ότι οι «συγγενείς» και οι γυναίκες κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους τη νύχτα.

Και οι δύο δε, είπαν ότι οι αξιωματούχοι του κομμουνιστικού κόμματος δεν προσπάθησαν ποτέ να εκμεταλλευτούν τις γυναίκες αυτές. Επίσης είπαν ότι και οι Ουιγούροι δέχονται με χαρά τους Χαν φιλοξενούμενούς τους.

The Washington Post via Getty Images

Ωστόσο τα λεγόμενα των αξιωματούχων δεν μπορούν να τα επιβεβαιώσουν οι Ουιγούροι οι ίδιοι. Οποιαδήποτε επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης ή με ανθρώπους εκτός της επαρχίας τους, επισύρει ποινές. Οι Ουιγούροι που μένουν στο εξωτερικό είχαν πει παλαιότερα στο Business Insider ότι οι συγγενείς τους, έχουν διακόψει οποιαδήποτε online επαφή μαζί τους, από φόβο μην τιμωρηθούν επειδή επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

Η Sayragul Sauytbay, που μπόρεσε να δραπετεύσει από ένα τέτοιο στρατόπεδο, είπε στη Haaretz ότι ήταν μάρτυρας ενός ομαδικού βιασμού, ενώ γινόντουσαν και ιατρικά πειράματα σε φυλακισμένους. Η ίδια υπέστη βασανιστήρια επειδή την είδαν να την αγκαλιάζει ένας άλλος κρατούμενος.

Το RFA είναι από τα ελάχιστα μέσα της περιοχής που ασχολούνται με το θέμα των Ουιγούρων.

Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους να πλησιάζουν στην επαρχία, ωστόσο δύο δημοσιογράφοι του Vice, κατάφεραν να μπουν κρυφά στην επαρχία.

(Με πληροφορίες από Insider)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα