Η τελευταία τίγρης της Τασμανίας σε έγχρωμο βίντεο πριν την εξαφάνισή της

Το σύντομο βίντεο δείχνει τον Μπέντζαμιν, τον τελευταίο θυλακίνο, πριν τον θάνατό του, το 1936.

Αρχείο ταινιών της Αυστραλίας δημοσίευσε σε έγχρωμο υλικό φιλμ με την τελευταία γνωστή τίγρη της Τασμανίας ή θυλακίνης, αυτήν την εβδομάδα - 85 χρόνια μετά την εξαφάνιση του είδους.

Το σύντομο βίντεο γυρίστηκε σε ζωολογικό κήπο στο Χόμπαρτ της Τασμανίας το 1933 και δείχνει τον θυλακίνο, που ονομάζεται Μπέντζαμιν, να τριγυρνά γύρω από ένα μικρό περίβλημα. Ο Μπέντζαμιν πέθανε στην αιχμαλωσία τρία χρόνια αργότερα και η τίγρης της Τασμανίας κηρύχθηκε εξαφανισμένο είδος.

Παρόλο που το υλικό γυρίστηκε αρχικά σε ταινία 35 χιλιοστών, το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου και Ηχου της Αυστραλίας προσέλαβε μια ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Σαμουήλ Φρανσουά-Στάινγκερ για να προσθέσει χρώμα στα αρχειακά πλάνα.

Ο χρωματισμός του φιλμ ήταν μια πρόκληση καθώς υπήρχαν μόλις 3 λεπτά συνολικού υλικού της θυλακίνης, όλο σε ασπρόμαυρο. Ο Φρανσουά-Στάινγκερ βασίστηκε σε σχέδια, πίνακες ζωγραφικής και διατηρημένα τριχώματα θυλακίνης σε μουσεία για να χρωματίσει με ακρίβεια τα πλάνα.

Colorized footage of the last-known Tasmanian tiger, or thylacine, called Benjamin in 1933.
Colorized footage of the last-known Tasmanian tiger, or thylacine, called Benjamin in 1933.
National Film and Sound Archive of Australia

«Για τη θυλακίνη, αντιμετώπισα ένα διαφορετικό είδος πρόκλησης και ευθύνης: έπρεπε να είμαι ιδιαίτερα προσεχτικός με τα σπάνια πλάνα και να αποτίσω φόρο τιμής στον τελευταίο εκπρόσωπο ενός είδους, που εξαφανίστηκε πριν από 85 χρόνια», δήλωσε ο Φρανσουά-Στάινγκερ.

Να σημειωθει πάντως πως οι φήμες για θέασεις θυλακίνων συνεχίζονται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Αυστραλία. Μαρτυρες υποστηρίζουν ότι τα ζώα αυτά μοιάζουν με διασταύρωση γάτας, αλεπούς και λύκου. Ηταν μαρσιποφόρα και είχαν μια θήκη μέσα στην οποία μετέφεραν τα μικρά τους, παρόμοια με αυτές των καγκουρό και των ουάλαμπι.

Οι θυλακίνες ήταν κάποτε διαδεδομένο είδος στην ηπειρωτική Αυστραλία αλλά εξαφανίστηκαν στην ηπειρωτική χώρα πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Αργότερα περιορίστηκαν στην Τασμανία, όπου οι πληθυσμοί τους μειώθηκαν πιθανώς λόγω συγκρούσεων με ανθρώπους, όπως αναφέρει το Αυστραλιανό Μουσείο.

Δημοφιλή