59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Η πόλη σε κινηματογραφικούς ρυθμούς

Αυλαία απόψε για το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Thessaloniki IFF Instagram

Αυλαία απόψε για το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με 253 ταινίες (164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους) στο πλαίσιο όλων των τμημάτων - αφιερωμάτων και με εκλεκτούς καλεσμένους.

Παρόντες στο φεστιβάλ θα είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Χάιμε Ροσάλες, η Ολλανδή δημιουργός Νάνουκ Λέοπολντ,οι Χιλιανοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια. Με ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα στο queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας, το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») και τέλος οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

Στην κινηματογραφική έναρξη, οι χαιρετισμοί της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του διευθυντή και της προέδρου του Φεστιβάλ αναμένεται να προβληθούν σε ταινία-βίντεο που γυρίστηκε ειδικά για την τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Οι περισσότεροι εκ των ομιλητών θα είναι φυσικά παρόντες αλλά...στις θέσεις τους, στην πλατεία κι όχι στη σκηνή του «Ολύμπιον». H σκηνή στην έναρξη της 59ης διοργάνωσης «καταργείται» και δίνει τη θέση της στην οθόνη.

Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν αύριο Παρασκευή στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού -«Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»- καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Η ταινία έναρξης είναι η «Κλέφτες καταστημάτων» / Manbiki Kazozu / «Shoplifters» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Hirokazu Kore-Eda, Ιαπωνία, 2018.

Η πολυαναμενόμενη ταινία ανάμεσα στις περισσότερες από τις 200 προγραμματισμένες προβολές του 59ου Φεστιβάλ είναι το «Λουλούδι» («La Flor») του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς διάρκειας 14 ωρών.

Τα γυρίσματα διήρκησαν 10 χρόνια, σε τρεις ηπείρους και παρουσιάζοντας έξι ιστορίες. Στα 808 λεπτά διάρκειάς της συμπυκνώνει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις πιθανές και απίθανες αφηγηματικές φόρμες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί στους θεατές με δύο τρόπους.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης φτάνει τις 750.000 ευρώ -ποσό που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΠΟ, χορηγίες κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)