Η Τουρκία θα γίνει παγκόσμια δύναμη, λέει ο Ερντογάν παρουσιάζοντας το «μανιφέστο» του κόμματος του εν όψει εκλογών

Anadolu Agency via Getty Images

Η Άγκυρα θα διεξάγει περισσότερες διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας καθ’όλα αυτάρκης αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας το «μανιφέστο» του κυβερνώντος κόμματός ΑΚΡ πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις όπως ανάλογες με τις “Ασπίδα του Ευφράτη” και “Κλάδος Ελιάς” για να καθαρίσει τα σύνορά της από τρομοκράτες», δήλωσε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προτεραιότητες της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στη παραγωγή στρατιωτικού υλικού, στην άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής και στην ασφάλεια των συνόρων.

«Η Τουρκία γίνεται μια σημαντική δύναμη στον κόσμο. Η Τουρκία θα είναι μια παγκόσμια δύναμη, μια ηγέτιδα δύναμη» πρόσθεσε ο Ερντογάν την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η χώρα σκοπεύει να εισέλθει στο group των 10 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου μέχρι το 2023.

Μέρος της εγχώριας ανάπτυξης θα έχει ως στόχο την «ανεξαρτητοποίηση» του τομέα της άμυνας, καθώς οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να εμποδίζουν την προμήθεια όπλων και την ανταλλαγή τεχνολογίας με την Άγκυρα. Η αναφορά αυτή έχει να κάνει φυσικά με την προσπάθεια γερουσιαστών των ΗΠΑ να μπλοκάρουν την προμήθεια F-35 στην Τουρκία.

«Ο στόχος της Τουρκίας είναι να έχει στη διάθεση της 100% εγχώριας κατασκευής αμυντικά συστήματα. Θα συνεχίσουμε να παράγουμε τα δικά μας όπλα για να γίνει η Τουρκία παγκόσμια δύναμη. Θα ενισχύσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, τα τεθωρακισμένα ALTAY, το ελικόπτερο ATAK, τα αεροσκάφη, τα οπλισμένα drones». Και κατέληξε: «Οι βασικές αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής θα συνεχίσουν να είναι η ανεξαρτησία, το εθνικό συμφέρον, η εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος, απευθυνόμενος σε χιλιάδες οπαδούς του AKP στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Russia Today