Η UNICEF γιόρτασε 75 χρόνια από την ίδρυσή της

Με επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
UNICEF

Επτάμιση δεκαετίες ζωής γιόρτασε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) με εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα, παρά της αντίξοες καιρικές συνθήκες, η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επεσήμανε το σπουδαίο έργο της UNICEF από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως και σήμερα αλλά και την άρτια συνεργασία του Οργανισμού με το Ελληνικό Κράτος έχοντας πάντα ως στόχο την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων κάθε παιδιού.

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, για την εκδήλωση της επετείου των 75 ετών από την ίδρυση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, τη γνωστή σε όλους UNICEF, που επιτελεί σημαντικό έργο σε όλο τον κόσμο.

Η Ελλάδα συμμερίζεται, υποστηρίζει και εφαρμόζει εμπράκτως τις αρχές που διέπουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Το 1992 κύρωσε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία, μαζί με τις άλλες Συμβάσεις σεβασμού και προαγωγής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός προστατευτικού πλέγματος για τους ανήλικους, που συμπληρώνει την εθνική μας νομοθεσία. Η ίδρυση Γραφείου της UNICEF, τον Νοέμβριο του 2020, στη χώρα μας, είναι το επιστέγασμα της συνεργασίας με τον Οργανισμό. Αναγνωρίζοντας το έργο της UΝΙCEF 75 χρόνια τώρα και στηρίζοντας τις προσπάθειές της, μπορούμε να διαμορφώσουμε, όλοι μαζί, ένα παρόν αρμονικό για το παιδί, σαν μια υπόσχεση, αν όχι και εγγύηση, για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε η κυρία Σακελαροπούλου στον χαιρετισμό της.

Ο Luciano Calestini, Διπλωματικός Εκπρόσωπος του νεοσύστατου Γραφείου της UNICEF στη χώρα το οποίο μετρά ένα έτος ζωής, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Οργανισμού στη χώρα μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ίδρυση του ως ένα από τα πρώτα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που δημιούργησε τη UNICEF, καθώς και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών στη χώρα μας.

O κ. Calestini ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού για την Ανάλυση της Κατάστασης των παιδιών στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «πάνω από 500.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ 37% των παιδιά και των νέων στη χώρα πάσχουν από παχυσαρκία. Το ένα τέταρτο των παιδιών δεν φοιτά στην προσχολική εκπαίδευση, ενώ τουλάχιστον 1.500 παιδιά ζουν σε ιδρύματα αντί για οικογένειες.»

Ο Εκπρόσωπος της UNICEF ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να εφοδιάσουμε τους νέους μας ώστε να κάνουν πράξη τις ελπίδες για ένα μέλλον δικαιοσύνης, ασφάλειας και ευημερίας είναι να αναλάβουμε επείγουσα, συντονισμένη, κοινή δράση μεγάλης κλίμακας. Ας είναι απόψε η στιγμή που εμείς, οι ενήλικες, θα αναλάβουμε μαζί αυτή τη δέσμευση, να οραματιστούμε ξανά την Ελλάδα για τα παιδιά μας.»

Τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο κύριος Calestini αναφέρθηκαν στο πρώτο 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα 2022-2026 του Οργανισμού για την Ελλάδα το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κράτος και περιλαμβάνει σειρά κοινών στόχων και δεσμεύσεων για την διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος κάθε παιδιού στη χώρα. Η επίσημη υιοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος αναμένεται από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2022.

Το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα καθώς και η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν σήμερα από το επιτελείο της UNICEF στην Ολομέρεια της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Βουλής των Ελλήνων.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η συγκινητική ομιλία του κ. Δημήτρη Σιόβα, επίσημου προσκεκλημένου της εκδήλωσης, ως ένα από τα πρώτα παιδιά που υποστηρίχθηκαν από την UNICEF στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του κ. Δημητρίου Σιόβα, επίσημου προσκεκλημένου της εκδήλωσης, ως ένα από τα πρώτα παιδιά που υποστηρίχθηκαν από τον Οργανισμό Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως των Ηνωμένων Εθνών (UNRRA) μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον οποίο «γεννήθηκε» η UNICEF.

Ο γιατρός και πρώην δήμαρχος Γρεβενών περιέγραψε τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισε ως παιδί κατά τη διάρκεια του πολέμου, στιγμές που όπως είπε «σημάδεψαν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ελπίδα» τονίζοντας ότι «οι τραυματισμοί τους οποίους υφίσταται η ψυχή μας δεν θεραπεύονται, μένουν στην ψυχή ανεξίτηλα και βεβαίως διδάσκουν.»

Επιπλέον, ο κ. Σιόβας με μεγάλη συγκίνηση εξέφρασε τη μεγάλη του ευγνωμοσύνη για τον Οργανισμό που τους παρείχε γεύματα και σχολικό υλικό «παροχές που μεταφράζονταν σε εμάς ως συμπεριφορά αγάπης, σεβασμού και ιδιαίτερου ανθρώπινου ενδιαφέροντος όταν επί χρόνια ζούσαμε στην καταφρόνια και στην περιφρόνηση».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης εκπρόσωποι νέων της Συμβουλευτικής Επιτροπής της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών στην Ελλάδα - ο Σταύρος, η Νατάσα, η Έφη, ο Τριαντάφυλλος και η Έφη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους αποκλεισμούς που βιώνουν τα παιδιά με διαφορετική καταγωγή, τη μεγάλη σημασία ισότητας των φύλων, την ευεργετική δράση δράσεων κοινωνικής ενσωμάτωσης καθώς και τον καίριο θεσμό της αναδοχής ως εναλλακτικό θεσμό φροντίδας παιδιών που ζουν σε ιδρύματα στη χώρα μας. Οι νεαροί εκπρόσωποι του Οργανισμού επίσης έκαναν κλήση για συμμετοχή των νέων σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων, δίνοντας τους έτσι έναν πιο ενεργό ρόλο στην κοινωνία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, η Πρέσβειρα Καλή Θελήσεως της UNESCO. κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Διπλωματικοί Εκπρόσωποι γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα.

Την εκδήλωση την οποία συντόνισε και παρουσίασε η Έμυ Λιβανίου τίμησαν με την παρουσία τους η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, η Πρέσβειρα Καλή Θελήσεως της UNESCO. κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Διπλωματικοί Εκπρόσωποι γραφείων των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα καθώς και Πρεσβευτές κρατών της ΕΕ, Πρόεδροι και Επικεφαλής ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών φορέων, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου.

Τέλος, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιώργος Περρής, συνοδευόμενος από 26 νεαρούς μουσικούς, μέλη της πολυπολιτισμικής ορχήστρας και χορωδίας νέων του εκπαιδευτικού μουσικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece, έκλεισαν την βραδιά με μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jose Angel Salazar Marin.

Δημοφιλή