Η Βουλή του Καναδά εξέλεξε τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία του σώματος

Διαδέχεται τον πρόεδρο που άθελά του τίμησε Ουκρανό ναζιστή μέλος των Ες Ες κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καναδικό κοινοβούλιο.
Richard Lautens via Getty Images

Τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην ιστορία της, εξέλεξε η Βουλή των Κοινοτήτων στον Καναδά και πρόκειται για τον Γκρεγκ Φέργκιους που ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων.

″Σήμερα είστε ο πρώτος μαύρος Καναδός που γίνεται πρόεδρος. Αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για όλους τους Καναδούς και κυρίως για τις νεότερες γενιές που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ουσιαστικά ένας αμερόληπτος διαιτητής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο οποίος επιδιώκει τη διατήρηση της τάξης και της κοσμιότητας στη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Ψηφίζει μόνο όταν υπάρχει ισοψηφία και έχει εθιμοτυπικό ρόλο ως θεσμικός εκπρόσωπος της βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής Άντονι Ρότα, μέλος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος, παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την πρόσκληση που απηύθυνε για να παραστεί στη βουλή στον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, έναν Ουκρανό γεννημένο στην Πολωνία, ο οποίος είχε υπηρετήσει στα Βάφεν-SS, τις χιτλερικές μονάδες, στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχε εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του καναδικού κοινοβουλιου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Χωρίς να γνωρίζει πλήρως το παρελθόν του Χούνκα, ο Ρότα τον χαρακτήρισε δημοσίως βετεράνο στρατιώτη της Ουκρανίας και ήρωα μετανάστη στον Καναδά, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για την γκάφα την περασμένη εβδομάδα.

Για το αξίωμα του προέδρου της βουλής προβλέπεται μισθολογική αύξηση σχεδόν 66.000 ευρώ ετησίως, που προστίθεται στον βασικό ετήσιο μισθό του βουλευτή που ξεπερνά τα 135.000 ευρώ, και επιλέον μια επίσημη εξοχική κατοικία στην περιοχή Gatineau Hills του Κεμπέκ.

Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή