Καναδάς: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής

Είχε εγκωμιάσει βετεράνο των SS κατά την επίσκεψη του Βολόντιμιρ Ζελένσκι.
Anadolu Agency via Getty Images

Αφού αρχικά αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ο Άντονι Ρότα το έκανε την Τρίτη, αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες των κομμάτων στην Οτάβα.

″Πρέπει να παραιτηθώ από πρόεδρος της Βουλής σας”, δήλωσε στο κοινοβούλιο. ”Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου λύπη”.

Το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη.

Ο Γιάροσλαβ Χούνκα, 98 ετών, χειροκροτήθηκε όρθιος αφού ο κ. Ρότα τον αποκάλεσε ”ήρωα” κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας την Παρασκευή.

Ο κ. Ρότα δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τους ναζιστικούς δεσμούς του Γιάροσλαβ Χούνκα και έκανε λάθος που τον προσκάλεσε να παραστεί στην εκδήλωση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι ”εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός ότι συνέβη αυτό”.

″Αυτό είναι κάτι που φέρνει σε βαθιά αμηχανία το κοινοβούλιο του Καναδά και κατ′ επέκταση όλους τους Καναδούς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Χούνκα υπηρέτησε στην 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων της Waffen-SS, μια εθελοντική μονάδα που αποτελούνταν κυρίως από Ουκρανούς υπό ναζιστική διοίκηση. Τα μέλη της Μεραρχίας κατηγορούνται για τη δολοφονία Πολωνών και Εβραίων πολιτών, αν και η μονάδα δεν έχει κριθεί ένοχη για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας δήλωσε ότι είχε ”κάνει βήματα” για την έκδοση του Χούνκα.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου του κ. Τριντό είχαν προσχωρήσει στις διακομματικές εκκλήσεις για την παραίτηση του κ. Ρότα.

Λίγες ώρες προτού ο πρόεδρος ανακοινώσει την παραίτησή του, η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζόλι χαρακτήρισε το λάθος ”εντελώς απαράδεκτο”.

″Νομίζω ότι ο Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να ακούσει τα μέλη του Σώματος και να παραιτηθεί”, δήλωσε η ίδια. ”Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική λύση”.

Πηγή: BBC