ΔΙΕΘΝΕΣ
16/06/2020 09:15 EEST | Updated 16/06/2020 13:02 EEST

Η Βόρεια Κορέα απειλεί με είσοδο στρατού στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη

Κατόπιν εντολής της αδελφής του Κιμ Γιονγκ-ουν.

ASSOCIATED PRESS

Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος να εισέλθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που τη χωρίζει από τη Νότια Κορέα- μια απειλή που, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οφείλεται εν μέρει στην αποστολή προπαγανδιστικού υλικού από οργανώσεις αποστατών στη Νότια Κορέα.

Το Σαββατοκύριακο η Κιμ Γιο-γιονγκ, αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, είπε πως διέταξε τον στρατό να προετοιμαστεί για την ενέργεια αυτή. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δηλώνουν έτοιμες να «μετατρέψουν την πρώτη γραμμή σε ένα φρούριο και να αυξήσουν τη στρατιωτική επαγρύπνηση».

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώνονται εδώ και λίγο καιρό λόγω της αποστολής φυλλαδίων, συνήθως μέσω μπαλονιών. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε την Τρίτη πως συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για τη στενή παρακολούθηση των στρατιωτικών κινήσεων στον Βορρά.

Την Τρίτη οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «μελετούν ένα σχέδιο δράσης» για την είσοδο του στρατού σε «ζώνες που είχαν αποστρατιωτικοποιηθεί», με το γενικό επιτελείο να δηλώνει πως βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού και είναι έτοιμο να εφαρμόσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το BBC, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι είπαν πως οι Βορειοκορεάτες ανατίναξαν το κοινό γραφείο συνδέσμου με τη Νότια Κορέα κοντά στην Καϊσόνγκ, στα σύνορα. Σημειώνεται πως το γραφείο ήταν άδειο από τον Ιανουάριο λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. 

ASSOCIATED PRESS

 

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα μετά από απειλητικές δηλώσεις της Κιμ Γιο-γονγκ περί στρατιωτικής δράσης εναντίον του Νότου το Σάββατο. Η ίδια, που βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ιεραρχία της χώρας, υποσχέθηκε να αναλάβει δράση και είπε ότι έδωσε σχετική οδηγία στον στρατό και έκλεισε τη δήλωσή της με τη φράση «τα σκουπίδια πρέπει να πετάγονται στον σκουπιδοτενεκέ».

Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC στη Σεούλ, η Νότια Κορέα είχε υποσχεθεί πως θα εμπόδιζε την αποστολή φυλλαδίων μέσω αέρος πάνω από τα σύνορα, στο πλαίσιο συμφωνίας του 2018. Επίσης, η Πιονγκγιάνγκ είναι δυσαρεστημένη από τη Σεούλ επειδή δεν αντιτάχθηκε στην επιμονή των ΗΠΑ για παραμονή αυστηρών κυρώσεων σε ισχύ. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρείται πως ίσως τα πράγματα να κλιμακωθούν περισσότερο, με τη Βόρεια Κορέα να επιδιώκει μια κρίση για να τιμωρήσει τον Νότο και ίσως να χρησιμοποιήσει τις εντάσεις για να βελτιώσει τη θέση της σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις.