ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2020 11:39 EEST | Updated 02/04/2020 11:44 EEST

Η Βόρεια Κορέα επιμένει ότι δεν έχει ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού

Παρόλο που σε ολόκληρο τον κόσμο οι ασθενείς είναι χιλιάδες.

ASSOCIATED PRESS

Η Βόρεια Κορέα παραμένει εντελώς απαλλαγμένη από τον κορονοϊό, επισημαίνει ένας ανώτερος αξιωματούχος στην Πιονγκγιάνγκ, παρά το γεγονός πως σε ολόκληρο τον κόσμο τα κρούσματα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο.

Οι επικεφαλής της χώρας αποφάσισαν κλείσιμο των συνόρων τον Ιανουάριο μετά τον εντοπισμό του ιού στην γειτονική Κίνα επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα περιορισμού.

 

Στη δίνη του κορονοϊού οι ΗΠΑ - Ρεκόρ θανάτων σε Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία

 

Ο Πακ Μιονγκ Σου, διευθυντής του Κέντρου Καταπολέμησης των Επιδημιών της Βόρειας Κορέας, επέμεινε ότι οι προσπάθειες ήταν απόλυτα πετυχημένες.

«Κανένας άνθρωπος δεν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό στην χώρα μας», δήλωσε ο Σου στο AFP.

«Εχουμε πάρει προληπτικά μέτρα από την πρώτη στιγμή και συνεχώς απολυμαίνουμε διεξοδικά όλα τα αγαθά που φτάνουν στην χώρα μας», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στην Νότια Κορέα, Ρόμπερτ Αμπραμς, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως είναι σίγουρος πως η Βόρεια Κορέα έχει κρούσματα και δεν το ομολογεί.

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι παρείχε στην Πιονγιάνγκ 1.500 διαγνωστικά τεστ κορονοϊού κατόπιν αιτήματός της «λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου του νέου COVID-19».

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα διαθέτει 135 νοσοκομεία σε όλη την χώρα.

Τον περασμένο μήνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε επιστολή συμπαράστασης στον πρόεδρο της γειτονικής Νότιας Κορέας για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Ειδικοί εκτιμούν πως αυτή ήταν μια κίνηση διπλωματίας από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πριν ζητήσει βοήθεια και τεστ για τον θανατηφόρο ιό από τους γείτονές του.

Στην Νότια Κορέα οι νεκροί μέχρι στιγμής αγγίζουν τους 169 ενώ οι ασθενείς τους 9.976.

Η Νότια Κορέα επίσης έχει λάβει αιτήματα από 121 χώρες για να τις βοηθήσει με τα διαγνωστικά τεστ του κορονοϊού, όπως υπογράμμισε αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι αρχές σ′ όλο τον κόσμο δέχονται ισχυρές πιέσεις για να περιορίσουν τη διάδοση της νόσου.

«Λαμβάνουμε πάρα πολλά αιτήματα από διάφορες χώρες καθώς έχουμε αποκτήσει εμπειρία από τα πρώτα στάδια της επιδημίας. Ο αριθμός τους, που είναι τώρα 121 χώρες, αυξάνεται καθημερινά», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί επικαλούμενος τον ευαίσθητο για τη διπλωματία χαρακτήρα του θέματος.