ΔΙΕΘΝΕΣ
04/09/2019 13:51 EEST | Updated 04/09/2019 14:35 EEST

«Εξωση» της θρυλικής Bέσπας από τη Γένοβα

Η Βέσπα είναι μία πολύ δημοφιλής μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ που κατασκευάζεται από το 1946.

anouchka via Getty Images

«Έξωση» στο εμβληματικό ιταλικό σκούτερ Vespa από το κέντρο της Γένοβας έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή, με το «διάταγμα αντι-Βέσπα» του δημάρχου Μάρκο Μπούτσινα να είναι έτοιμο και αναμένεται μόνο η έγκρισή του εντός της εβδομάδος από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Το διάταγμα προβλέπει την απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας σε κάποια μέρη της πόλης σε αυτοκίνητα και δίκυκλα που θεωρούνται ρυπογόνα, ανάμεσά τους και το θρυλικό δίκυκλο της Piaggio. 

Σε άλλες πολλές ιταλικές πόλεις  - περιλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Ρώμης - υπάρχουν από καιρό απαγορεύσεις για είσοδο στο κέντρο οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας. Είναι όμως δεδομένο πως η βέσπα είναι το μόνο δίκυκλο του οποίου εξακολουθούν -και μάλιστα φανατικά- να κυκλοφορούν παλιά και vintage μοντέλα χωρίς «καθαρή» τεχνολογία.

«Στοπ» λοιπόν στη Βέσπα οριστικά από τη Γένοβα, που κατά τ′ άλλα είναι μία πόλη που ευνοεί την κυκλοφορία μόνο δικύκλων στο κέντρο της. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος αναγγέλλει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κι αυτοκινήτων, ανακοινώνοντας την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρηματοδότηση όσων θέλουν να αποκτήσουν μέσα «πράσινης τεχνολογίας».

Η Βέσπα είναι μία πολύ δημοφιλής μοτοσικλέτα τύπου σκούτερ που κατασκευάζεται από την εταιρεία Piaggio που έχει έδρα την Ποντετέρα της Ιταλίας από το 1946. Έχει γίνει σύμβολο και επίκεντρο της λαϊκής κουλτούρας ως ένα συγκεκριμένο στυλ προσωπικού μεταφορικού μέσου.

Η πιο μεγάλη διαφήμιση της Βέσπα ήταν στο Χόλυγουντ. Ήταν το 1952 όταν ο Γκρέγκορι Πεκ και η Όντρεϊ Χέμπορν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία Διακοπές στη Ρώμη. Ο Γκρέγκορι Πεκ υποδυόταν τον Τζόε Μπράντλεϋ δημοσιογράφο εφημερίδας και η Όντρεϊ Χέμπορν ήταν συνεπιβάτης του στη σκηνή της οδήγησης της Βέσπα στους δρόμους της Ρώμης που καθόταν στα πλάγια. Η Βέσπα πρωταγωνίστησε στην ταινία και υπήρχε και στην αφίσα της ταινίας, κάτι που βοήθησε στην εξάπλωση των πωλήσεων παγκοσμίως.

Επίσης στον ελληνικό κινηματογράφο στην ταινία Τρελλός παλαβός και Βέγγος, ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος έδωσε μία από τις πιό διάσημες ατάκες σχετικά με την Βέσπα. Η ατάκα ήταν «Ξέρεις από Βέσπα;»

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ