ΔΙΕΘΝΕΣ
26/05/2019 16:28 EEST

Η Γερμανία ζητά από τους εβραίους να μην φορούν κιπά δημοσίως - Οργή στο Ισραήλ

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ριβλίν δηλώνει «σοκαρισμένος» και λέει ότι «δεν θα υποταχτούμε»

ASSOCIATED PRESS

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το κάλεσμα του επίτροπου της γερμανικής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό στους εβραίους της χώρας να αποφύγουν να φορούν δημοσίως το κιπά (σ.σ. το παραδοσιακό εβραϊκό κάλυμμα της κεφαλής) έπειτα από την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων.

«Δεν μπορώ να προτείνω στους εβραίους να φορούν το κιπά συνεχώς και παντού στη Γερμανία», δήλωσε ο Φέλιξ Κλάιν στον όμιλο εφημερίδων Funke, πρπσθέτοντας, μάλιστα, ότι η άποψή του για το ζήτημα «έχει αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα».

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 2018 διαπράχτηκαν 1.646 εγκλήματα μίσους εναντίον εβραίων, αύξηση κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν και οι βίαιες επιθέσεις εναντίον εβραίων στη Γερμανία με 62 βίαια περιστατικά να έχουν καταγραφεί σε σχέση με 37 που ήταν το 2017.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt η υπουργός Δικαιοσύνης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, δήλωσε ότι η αύξηση των αντισημιτικών εγκλημάτων «είναι ντροπή για την χώρα μας».

Κατά τον Κλάιν η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και παιδείας που παρατηρούνται στην κοινωνία πιθανόν να ευθύνονται για την αύξηση στα αντισημιτικά εγκλήματα. Το ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι «συνεχείς επιθέσεις εναντίον της κουλτούρας μνήμης μας» πιθανόν να συμβάλλουν, τόνισε.

Ο ίδιος κάλεσε τους αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους δικηγόρους να εκπαιδεύονται ώστε να αποσαφηνίζεται «τι επιτρέπεται και τι όχι» σε «ό,τι αφορά τον αντισημιτισμό».

Τα σχόλιά του έγιναν μερικές εβδομάδες αφού ο ανώτερος νομικός για θέματα αντισημιτισμού στη Γερμανία δήλωσε ότι οι προκαταλήψεις παραμένουν ”βαθιά ριζωμένες” στη γερμανική κοινωνία.

Πρόεδρος Ισραήλ: «Δεν θα χαμηλώσουμε ποτέ το βλέμμα μας»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν χαρακτήρισε «συνθηκολόγηση του αντισημιτισμού» και απόδειξη ότι οι εβραίοι δεν είναι ασφαλείς στη Γερμανία την προειδοποίηση για το κιπά.

Ο Ριβλίν είπε ότι τα σχόλια του Κλάιν τον «σόκαραν» και ότι ενώ εκτιμά την «αφοσίωση της γερμανικής κυβέρνησης προς την εβραϊκή κοινότητα» θεωρεί ότι ευθύνεται γιατί υποχωρεί μπροστά σε εκείνους που στοχοποιούν τους εβραίους στη Γερμανία.

«Δεν θα υποταχτούμε ποτέ, δεν θα χαμηλώσουμε ποτέ το βλέμμα μας και δεν θα αντιδράσουμε ποτέ με ηττοπάθεια μπροστά στον αντισημιτισμό και θα αναμένουμε και θα απαιτούμε να κάνουν το ίδιο και οι σύμμαχοί μας» τόνισε.

Εβραϊκές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι η άνοδος της δημοτικότητας των ακροδεξιών οργανώσεων ενισχύει τον αντισημιτισμό και το μίσος άλλων μειονοτικών ομάδων ανά την Ευρώπη.

Από το 2017 το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το AfD τάσσεται ανοιχτά κατά της μετανάστευσης αλλά αρνείται ότι έχει αντισημιτικές θέσεις.

Ωστόσο, πολλά σχόλια από πολιτικούς του, μεταξύ των οποίων και για το Ολοκαύτωμα, έχουν προκαλέσει έντονες επικρίσεις από εβραϊκές οργανώσεις και από άλλους πολιτικούς. Τον περασμένο χρόνο μια δημοσκόπηση μεταξύ χιλιάδων εβραίων της Ευρώπης αποκάλυψε ότι πολλοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για τον αντισημιτισμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Sponsored Post