Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τις κυρώσεις για τον «Nord Stream 2»

Ζήτημα λίγων μηνών η ολοκλήρωση των έργων.
STEFAN SAUER via Getty Images

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την Τρίτη την επιβολή κυρώσεων εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι ενισχύει την επιρροή της Μόσχας στην Ευρώπη.

Οι κυρώσεις, που καταγγέλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύουν τις εταιρείες που συνεργάζονται για την κατασκευή του Nord Stream 2, που διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, παρακάμπτοντας κυρίως την Ουκρανία, σύμμαχο της Δύσης, μέσω της οποίας μέχρι στιγμής διαμετακομίζεται μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Γερουσία υιοθέτησε την Τρίτη με μεγάλη πλειοψηφία (86 ψήφοι υπέρ, 8 κατά), το ψήφισμα των κυρώσεων εις βάρος του Nord Stream 2, που περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο αμυντικών δαπανών. Το ψήφισμα είχε εγκρίνει την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν έχει λάβει ακόμη την υπογραφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έναν σθεναρό αντίπαλο του ρωσικού σχεδίου.

Το μέτρο αποσκοπεί να εμποδίσει την ολοκλήρωση των εργασιών του Nord Stream 2, που έχει ήδη κατασκευαστεί κατά 80% και θεωρητικά θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του τρέχοντος έτους. Προβλέπεται να διπλασιάσει την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, τον κύριο δικαιούχο του έργου.

Για την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, Ουκρανία και Πολωνία, ο αγωγός αυτός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα ενισχύσει έτσι την επιρροή της Μόσχας.

Ο Nord Stream 2 συνιστά ”μια απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μια πρόκληση της ρωσικής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο έχουν καταγγείλει τις κυρώσεις που στοχοθετούν νόμιμες εταιρείες και αντιπροσωπεύουν μια αμερικανική παρέμβαση στην ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ανάκληση ταξιδιωτικών θεωρήσεων στις ΗΠΑ για τους εργολάβους που συνδέονται με τον αγωγό.

Ένας από τους κύριους στόχους των τιμωρητικών μέτρων είναι η Allseas, μια ελβετική εταιρεία που κατέχει το μεγαλύτερο στον κόσμο πλοίο καθέλκυσης σωλήνων αγωγών, το Pioneering Spirit που χρησιμοποιεί η ρωσική εταιρεία Gazprom για την κατασκευή του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού.

Ο αγωγός αποτελεί μια επένδυση ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με το ήμισυ να χρηματοδοτείται από τη Gazprom και το άλλο μισό από πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

STEFAN SAUER via Getty Images

Ζήτημα λίγων μηνών η ολοκλήρωση των έργων

Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία διαχείρισης του project ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων μηνών.Η διευκρίνιση αυτή, επήλθε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση εσωτερικού εγγράφου του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, στο οποίο τονίζεται η προσδοκία του Βερολίνου για ολοκλήρωση των έργων εντός 30 ημερών.Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση του project, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο των αμερικανικών κυρώσεων.

«Κανένα σχόλιο. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε εικασίες. Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τον αγωγή εντός λίγων μηνών» απάντησε η Nord Stream 2 AG, η οποία διαχειρίζεται το project.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» αποτελεί κοινό project μεταξύ της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engia (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία).Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει έως 1.942 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, σε ετήσιο επίπεδο.Οι ΗΠΑ, πάντως, όπως και οι χώρες – σύμμαχοι τους (σ.σ. Πολωνία), έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική καθορίζεται στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ. Απορρίπτουμε κάθε εξωτερική παρέμβαση» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αντιδρώντας στις αμερικανικές κυρώσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή