Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το κορίτσι του εξωφύλλου της πρώτης Vogue Σκανδιναβίας

Παρ' ότι έχει να ψωνίσει τρία χρόνια και στηλιτεύει στην συνέντευξη που παραχώρησε την «γρήγορη μόδα».
Από την φωτογράφιση της Τούνμπεργκ στο πρώτο εξώφυλλο της Σκανδιναβικής Vogue.
Instagram / voguescandinavia
Από την φωτογράφιση της Τούνμπεργκ στο πρώτο εξώφυλλο της Σκανδιναβικής Vogue.

Είναι η φωνή μιας γενιάς. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει η πιο αναγνωρίσιμη ακτιβίστρια στον πλανήτη θέτοντας τους ηγέτες προ των ευθυνών τους για την κλιματική κρίση.

Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι η Γκρέτα Τούνμπεργκ τελειώνει την πρώτη τάξη του Γυμνασίου. Λοιπόν, ποιο είναι το επόμενο βήμα γι′ αυτή την νεαρή γυναίκα που ήδη έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τρεις συνεχόμενες χρονιές; Το ιδανικό θα ήταν απλά να επiστρέψει στο σχολείο και να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της και να μην ανησυχεί για το παγκόσμιο κλίμα. Αλλά «όσο υπάρχει ανάγκη για ακτιβιστές, μάλλον θα παραμένω ακτιβίστρια», λέει στην Vogue Σκανδιναβίας.

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού στην Σκανδιναβία, ο λόγος και το εξώφυλλο δόθηκαν στην Γκρέτα Τούνμπεργκ για μια συνέντευξη με το επιτελείο του περιοδικού και μια φωτογράφιση σε ένα δάσος λίγο έξω από την Στοκχόλμη παρέα με τον Στρένγκουρ, ένα άλογο με καταγωγή από την Ισλανδία.

Στις φωτογραφίες η Γκρέτα Τούνμπεργκ χαϊδεύει το πανέμορφο αυτό άλογο ή ποζάρει σκεπτική, φορώντας χοντρά μάλλινα ρούχα και ένα oversized παλτό.

Αν και ντροπαλή μπροστά στην κάμερα, προσέγγισε την συζήτηση με την γνωστή της ευγένεια και διαύγεια, αναφέρουν οι άνθρωποι του περιοδικού.

«Η τελευταία φορά που αγόρασα ένα ρούχο ήταν τρία χρόνια πριν και ήταν μεταχειρισμένο. Απλώς δανείζομαι πράγματα από ανθρώπους που ξέρω», είπε, μεταξύ άλλων στηλιτεύοντας επίσης την βιομηχανία της «γρήγορης μόδας» (fast fashion) λέγοντας πως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας ρύπανσης και ότι συνεχίζοντας να αγοράζει κανείς από αυτές τις εταιρείες, ουσιαστικά τις βοηθά να επεκταθούν και να γίνουν ακόμη πιο επικερδείς και επιβλαβείς.