Η ζωή της Σιμόν Βέιλ, της υπουργού που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις στη Γαλλία, έγινε ταινία

Πρεμιέρα στις 12 Οκτωβρίου. Στη δημοσιότητα το πρώτο τρέιλερ.

Η Έλσα Ζιλμπερστάιν και η Ρεμπέκα Μαρντέρ ενσαρκώνουν -σε διαφορετικές ηλικίες- την πολιτικό και φεμινίστρια Σιμόν Βέιλ (1927‑2017) στη νέα ταινία του Ολιβιέ Νταάν «Simone, the Journey of the Century», που αφηγείται τα παιδικά χρόνια, τις πολιτικές μάχες, αλλά και την προσωπική τραγωδία της εξαιρετικής αυτής γυναίκας, η οποία εκτός των άλλων υπήρξε επιζήσασα του Ολοκαυτώματος.

Φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής, ακαδημαϊκός, πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Σιμόν Βέιλ είχε επιζήσει των ναζιστικών στρατοπέδων όπου είχε εκτοπιστεί όταν ήταν 16 ετών, και ενσάρκωνε για τους Γάλλους τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Η Βέιλ απολάμβανε τον σεβασμό από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας και είχε τιμηθεί με μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις της χώρας, ενώ είχε γίνει μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (η έκτη γυναίκα στην ιστορία της).

Το 1974, ως υπουργός Υγείας στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν, πέρασε νόμο που έδινε ελεύθερη πρόσβαση στα αντισυλληπτικά μέτρα στις γυναίκες, ενώ το 1975 μετά από σκληρή μάχη πέρασε τον νόμο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων του οποίου υπήρξε πρωτεργάτρια.

Σιμόν Βέιλ, Δεκέμβριος 1974 (AP Photo/Eustache Cardenas, File)
Σιμόν Βέιλ, Δεκέμβριος 1974 (AP Photo/Eustache Cardenas, File)
via Associated Press

«Καμία γυναίκα δεν καταφεύγει σε άμβλωση ελαφρά τη καρδία. Πρέπει κάποιος απλά να τις ακούσει: πρόκειται πάντα για μια τραγωδία», είχε πει η Βέιλ στην εισήγηση της που άφησε ιστορία, στις 26 Νοεμβρίου 1974, ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, η οποία απαρτιζόταν σχεδόν αποκλειστικά από άνδρες. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις 300.000 αμβλώσεις που κάθε χρόνο ακρωτηριάζουν τις γυναίκες αυτής της χώρας, ποδοπατούν τους νόμους της και ταπεινώνουν και τραυματίζουν εκείνες οι οποίες υποβάλλονται στην πρακτική». Μία ομιλία που μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, γίνεται πιο επίκαιρη παρά ποτέ.

Στιγμιότυπο από τηλεοπτική της εμφάνιση το 2007 (Photo by Serge BENHAMOU/Gamma-Rapho via Getty Images)
Στιγμιότυπο από τηλεοπτική της εμφάνιση το 2007 (Photo by Serge BENHAMOU/Gamma-Rapho via Getty Images)
Serge BENHAMOU via Getty Images

Η βιογραφική ταινία του Ολιβιέ Νταάν, που μετά από τρεις αναβολές λόγω πανδημίας, κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώνει κατά τον δημιουργό την τριλογία που άνοιξε με την ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» για τη ζωή της Εντίθ Πιαφ με πρωταγωνίστρια την Μαριόν Κοτιγιάρ και «Grace of Monaco» με τη Νικόλ Κίντμαν για τη Γκρέις Κέλι.

Το σενάριο συνυπογράφει ο σκηνοθέτης με τη δημοσιογράφο της Le Monde και συγγραφέα, Βανέσα Σνεντέρ.

Με πληροφορίες από bfmtv.com, Variety