Η ΚΟΑ ερμηνεύει Μάνο Χατζιδάκι: Στο Ηρώδειο με «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τους «Όρνιθες»

Δύο μαγικά έργα του κορυφαίου συνθέτη. Ανυπομονούμε!

«Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ’ ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στην μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί» σημείωνε ο Μάνος Χατζιδάκις στη συνοδευτική έκδοση του αριστουργηματικού «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», το οποίο ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 1965 ως ορχηστρικό, σε παραγωγή του Κουίνσι Τζόουνς.

Πρόκειται για ένα από τα δύο συμβολικά έργα τα οποία θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στις 18 Ιουλίου στο Ηρώδειο, τιμώντας τον μεγάλο Μάνο Χατζιδάκι ο οποίος υπήρξε διευθυντής της κατά την περίοδο 1976-1982.

Το πρόγραμμα σε αυτή τη δεύτερη συμμετοχή της ΚΟΑ στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κορυφώνεται με τους διαχρονικούς και πάντα φρέσκους «Όρνιθες»., σύνθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε για την παράσταση σταθμός του Θεάτρου Τέχνης και μέσα στα επόμενα έξι χρόνια παραδόθηκε στο κοινό ως καντάτα. Η συγκυρία της ένωσης των στίχων του Βασίλη Ρώτα με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι δημιούργησαν μία μουσική ιστορία, ένα σύμβολο για εμάς τους Έλληνες.

Όπως λέει ο Λουκάς Καρυτινός «η μουσική των Ορνίθων με σημάδεψε από την παιδική μου ηλικία και με συνοδεύει μέχρι τα σημερινά χρόνια. Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι από τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πιστεύω ότι παρέδωσε μαθήματα ήθους και αισθητικής».

Χριστίνα Πουλίτση: Πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω Χατζιδάκι

Ο ίδιος ο Χατζιδάκις συνήθιζε να λέει «Η μουσική χρειάζεται 3 πράγματα. Τέχνη, τεχνική και βιώματα», σημειώνει η Χριστίνα Πουλίτση.«Οι άριες της Αηδόνας από τις Όρνιθες απαιτούν μία ευέλικτη λυρική γραμμή με το αντίστοιχο ηχόχρωμα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη ελαφρότητα της φωνής της κολορατούρας.
Θα έλεγα πως ταιριάζουν απόλυτα στο είδος της φωνής μου και μου είναι μεγάλη χαρά να ευχαρίστηση να τις ερμηνεύω.
Η μουσική του Χατζιδάκι κατείχε πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου καθώς μεγάλωσα με αυτήν. Οι γονείς μου φρόντιζαν πάντα να ακούγονται οι μελωδίες του στο σπίτι μας. Η ερμηνεία δε του συγκεκριμένου έργου στο υποβλητικό θέατρο του Ηρώδου Αττικού κάτω από την εμβληματική παρουσία του Παρθενώνα μου προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό και δέος. Είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσω Χατζιδάκι και ανυπομονώ πολύ γι’ αυτό.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διαθέτει το επίπεδο και την επαγγελματικότητα μίας διεθνούς Ορχήστρας. Θεωρώ πως υπό την διεύθυνση του Μαέστρου μας Λουκά Καρυτινού έχει αποκτήσει μία νέα δυναμική και ποιότητα. Η κάθε μου συνεργασία με την Ορχήστρα αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία , την οποία διατηρώ ως παρακαταθήκη στην καρδιά μου».

Τάσης Χριστογιαννόπουλος: Μια ερωτική λοιπόν συνάντηση ένα βράδυ του Ιουλίου κάτω από την Ακρόπολη...

«Η μουσική, κάθε μουσική και πολύ περισσότερο η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι πρόκληση ούτε έχει «δυσκολίες». Είναι πρόσκληση, πρόσκληση ερωτική, πρόσκληση σχέσης με τον άλλον και με τον ίδιο μας τον εαυτό, τον φανερό αλλά κυρίως τον κρυφό, τον μυστικό. Αυτή είναι η δυσκολία της ουσιαστικά, να αφεθείς, να παραδοθείς σε μία Τζοκόντα και στο αινιγματικό της χαμόγελο. Να τολμήσεις να πετάξεις με τη φαντασία του Αριστοφάνη στον κόσμο των πουλιών, ανάμεσα σε θεούς και ανθρώπους και να επιτρέψεις να σου φανερωθούν αισθήσεις και συναισθήματα παιδικά, εφηβικά, ενήλικα, ανθρώπινα και ερωτικά.
Τι ωραιότερο από το να ζήσεις αυτή την τόλμη μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια κοινωνία πολύχρονη, κοινωνία ανθρώπων, ήχων και ονείρων. Και αυτή η κοινωνία με οδηγό τον μαέστρο Λουκά Καρυτινό που γνωρίζει με πείρα να ξεδιπλώνει και να αποκαλύπτει τις μουσικές ποιότητες κάθε μουσικού που συναντά και με το θεσπέσιο κελάιδισμα της Χριστίνας Πουλίτση και τα τιτιβίσματα τριών χορωδιών.
Μια ερωτική λοιπόν συνάντηση ένα βράδυ του Ιουλίου κάτω από την Ακρόπολη... Τι πιο όμορφο...»

Το πρόγραμμα με μια ματιά


Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994)

Το Χαμόγελο της Τζοκόντας

Όρνιθες

Σολίστ

Χριστίνα Πουλίτση, υψίφωνος

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, βαρύτονος

Μουσική διεύθυνση

Λουκάς Καρυτινός

Συμμετοχές

Χορωδία της ΕΡΤ, διεύθυνση – διδασκαλία: Μιχάλης Παπαπέτρου

Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

Παιδική Χορωδία Rosarte

Εισιτήρια

Διακεκριμένη Ζώνη 70€ • Ζώνη Α΄ 60€ • Ζώνη Β΄ 50€ • Ζώνη Γ΄ 40€ • ΑμΕΑ 5€ • Άνω Διάζωμα 30€, 25€, 20€, 15€ • Φοιτητικό/ 65+/ Καλλ. Σωματείων 20€, 16€, 12€ • Ανέργων/ Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€


Online αγορά: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Δημοφιλή