Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση τότε μπορεί να έχει και ο σύντροφός σας - Τι δείχνει νέα έρευνα

Το ποσοστό των ζευγαριών που συζούν και έχουν και οι δύο πίεση φτάνει είναι έως και 47%. Υπάρχουν όμως και αστερίσκοι που αφορούν...πολιτισμικά χαρακτηριστικά των ζευγαριών!
Viktor Cvetkovic via Getty Images

Μια νέα μελέτη που εστιάζει σε ετερόφυλα ζευγάρια που συζούν διαπιστώνει πως είναι πολύ πιθανό οι δύο σύντροφοι να έχουν εξίσου υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Συγκεκριμένα, σε ένα ποσοστό 20% έως 47% των παντρεμένων ζευγαριών ή αυτών που συζούν και ήταν μεσήλικες ή μεγαλύτεροι διαπιστώθηκε πως και οι δύο σύντροφοι είχαν ο ίδιο θέμα υγείας.

«Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το θέμα της κοινής εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ζευγάρια από χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε στο Heart.org ο Τζίθιν Σαμ Βαρβκές ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Emory Global Diabetes στο Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Emory στην Ατλάντα.

«Θέλαμε να μάθουμε εάν πολλά παντρεμένα ζευγάρια που έχουν συχνά τα ίδια ενδιαφέροντα, ζουν στο ίδιο περιβάλλον, έχουν τις ίδιες τις συνήθειες και τρόποο ζωής μπορεί επίσης να έχουν εξίσου υψηλή αρτηριακή πίεση».

Το υψηλότερο ποσοστό ζευγαριών που και οι δύο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση εντοπίστηκε στην Αγγλία (47%) και στις ΗΠΑ (38%) ενώ στην Κίνα και στην Ινδία ήταν αισθητά μειωμένα (21% και 20% αντίστοιχα).

Σημειώνεται πως στην έρευνα μετείχαν 3.989 ζευγάρια στις ΗΠΑ, 1.086 ζευγάρια Άγγλων, 6.514 ζευγάρια Κινέζων και 22.389 ζευγάρια Ινδών.

Τονίζεται όμως ότι στην Κίνα εάν ο ένας από τους δύο στα ετερόφυλα ζευγάρια ηλικίας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση τότε ο ο/η σύντροφος του έχει 26% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάζει και αυτός το ίδιο πρόβλημα. Στην Ινδία οι πιθανότητες αυτές μειώνονται στο 19% ενώ στις ΗΠΑ και στην Αγγλία είναι στο 9%.

Εδώ παρατηρείται βέβαια μια παραδοξότητα: τα ποσοστά των ζευγαριών όπου και οι δύο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση είναι υψηλότερα σε ΗΠΑ και Αγγλία αλλά παράλληλα οι πιθανότητες συσχέτισης είναι χαμηλότερη.

Όπως εκτιμά ο Πέι Λου μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μέιλμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια, «Ένας λόγος μπορεί να είναι πολιτισμικός. Στην Κίνα και την Ινδία, υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση πως το ζευγάρι πρέπει να μένει μαζί, ως οικογένεια, και έτσι ο ένας επηρεάζει περισσότερο την υγεία του άλλου».

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν πως τα ευρήματά τους ίσως ανοίγουν τον δρόμο για την δυνατότητα θεραπείες της υπέρτασης όταν εμφανίζεται συσχέτιση μεταξύ των συντρόφων.