ΕΕ: Μόνο σύσταση, και όχι υποχρέωση, για αρνητικό τεστ κορονοϊού για ταξιδιώτες από την Κίνα

Κατά την συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων αποφασίστηκε επίσης η σύσταση για χρήση μάσκας, ενθαρρύνεται η διεξαγωγή τυχαίων τεστ και οι έλεγχοι λυμάτων.
Anadolu Agency via Getty Images

Κατά την συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ της Τετάρτης, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Κίνα σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσης της σουηδικής προεδρίας, τα κράτη μέλη συμφωνούν:

* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Κυριακίδου: Η Κίνα πρέπει να μοιράζεται τα δεδομένα με διαφάνεια

«Χαιρετίζω τη συμφωνία των κρατών μελών για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση σχετικά με την κατάσταση της COVID19 στην Κίνα στη χθεσινή συνεδρίαση της IPCR» αναφέρει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτησή της στο Twitter.

Προσέθεσε ότι «η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα με διαφάνεια για την τρέχουσα κατάστασή της. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε στενά σε επίπεδο ΕΕ και παγκόσμιο».

Παράλληλα με γραπτή δήλωσή της ανέφερε ότι, «Η σημαντική συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες από τα κράτη μέλη για μια συντονισμένη απάντηση στην εξελισσόμενη κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, και με βάση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας , είναι ένα πολύ ευπρόσδεκτο βήμα, καθώς θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να παρακολουθούν τη διάδοση του ιού και την προστασία των πολιτών μας».

Σημείωσε επίσης ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της για να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να αντιδρά ανάλογα» επισημαίνοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει σε πνεύμα αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι κινεζικές αρχές να μοιράζονται τακτικά με τους παγκόσμιους εταίρους αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη των δεικτών COVID και την αλληλουχία».

«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει προετοιμασία για οποιαδήποτε κατάσταση και να εντοπίζονται πιθανές νέες και επικίνδυνες παραλλαγές. Η Επιτροπή έριξε γέφυρες επικοινωνίας με την Κίνα για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη με οποιονδήποτε απαραίτητο τρόπο, εάν χρειαστεί» κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:

*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.

Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή