Ευλογιά των πιθήκων: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο

Τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
KENA BETANCUR via Getty Images

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο και η πολιτεία της Νέας Υόρκης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την Πέμπτη εν μέσω της αυξανόμενης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λοντον Μπριντ, δήλωσε ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων στον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός, αλλά ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην πόλη να κινητοποιήσει πόρους και να επιταχύνει τα σχέδια για να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων. Οι μολύνσεις στην πόλη σχεδόν διπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός επηρεάζει όλους εξίσου - αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι όσοι ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητά μας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτή τη στιγμή» εξήγησε η Μπριντ. «Η πιο κρίσιμη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι για περισσότερα εμβόλια».

Στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει καταγράψει 1.251 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων μέχρι στιγμής, η Επίτροπος Υγείας, Μαίρη Μπάσετ, είπε ότι συνιστά μια άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η εν λόγω κινητοποίηση έρχεται αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η αυξανόμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είναι ένα «εξαιρετικό» γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, λέγοντας ότι είχε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες. Η ασθένεια μεταδίδεται κυρίως μέσω της στενής σωματικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο και σχεδόν όλα τα γνωστά κρούσματα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σε άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες.

Ο Δρ. Αντονι Φάουτσι τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσπαθήσουν ώστε να μειώσουν το στίγμα γύρω από την ευλογιά των πιθήκων, σημειώνοντας ότι μπορεί να κυκλοφορεί σε οποιαδήποτε κοινότητα - όχι μόνο στους ομοφυλόφιλους.

China News Service via Getty Images

Η ευλογιά των πιθήκων έχει επιβεβαιωθεί σχεδόν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ, αλλά τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημείωσαν ότι πάνω από το 40% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι που να αποδίδονται στην επιδημία, αλλά μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίπονα συμπτώματα μετά τη μόλυνση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο κήρυξης της ευλογιάς των πιθήκων ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε εθνικό επίπεδο και ενδέχεται να ορίσει έναν συντονιστή στον Λευκό Οίκο για να επιβλέπει την ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

via Associated Press

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε εξασφαλίσει επιπλέον 800.000 δόσεις εμβολίων για διανομή σε όλη τη χώρα.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η ζήτηση έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα διαθέσιμα εμβόλια. Η πολιτεία πρόκειται να λάβει επιπλέον 110.000 δόσεις εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Δημοφιλή