ΔΙΕΘΝΕΣ
23/01/2018 08:46 EET

Υεμένη: Αεροπορικές επιθέσεις της συμμαχίας υπό τη Σ. Αραβία και εκτοξεύσεις πυραύλων από τους σιίτες αντάρτες

Naif Rahma / Reuters

Ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τους σιίτες αντάρτες Χούθι είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας εικονολήπτης, μια γυναίκα και ένα παιδί, στην επαρχία Τάιζ, στη νοτιοδυτική Υεμένη, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Παράλληλα, αεροπορική επιδρομή που πιστεύεται ότι έκαναν αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην επαρχία Σαάντα, στη βόρεια Υεμένη, έπληξε το κτίριο όπου στεγαζόταν μια κλινική με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, δήλωσαν κάτοικοι.

Στην Τάιζ, έξι ρουκέτες εβλήθησαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός κτιριακού συγκροτήματος των υπηρεσιών ασφαλείας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιωτικοί και πέντε πολίτες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ρουκέτες αυτές έπεσαν στην κοινότητα Νάσμα, κοντά στην πόλη Τάιζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο υφυπουργός Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.

Το υεμενίτικο τηλεοπτικό δίκτυο Μπελκίς ανέφερε ότι ένας εικονολήπτης του, ο Μοχάμεντ αλ Κούντσι, έχασε τη ζωή του και καταδίκασε τον «βομβαρδισμό των Χούθι».

Οι σιίτες αντάρτες επιβεβαίωσαν ότι επιτέθηκαν εναντίον των εγκαταστάσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχουν.

Η Τάιζ, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, όμως πολλές περιοχές στα περίχωρά της παραμένουν στα χέρια των Χούθι, οι οποίοι έχουν τη στήριξη του Ιράν κι είχαν εκδιώξει την κυβέρνηση από τη Σαναά το 2014. Μερικούς μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, επενέβη στον πόλεμο η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας αραβομουσουλμανικής στρατιωτικής συμμαχίας.

Εξάλλου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που συμμετέχει σε αυτή τη συμμαχία, ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε στην Υεμένη, χωρίς να διευκρινίσει ούτε την ημερομηνία που έχασε τη ζωή του, ούτε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη αυτό.

Στην επαρχία Σαάντα, ο βομβαρδισμός στη μικρή κλινική έγινε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με κατοίκους. Εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ δήλωσε πως δεν έχει κανένα σχόλιο. Παρά τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων ότι η συμμαχία κάνει βομβαρδισμούς «αδιακρίτως», η Σαουδική Αραβία διαβεβαιώνει ότι δεν στοχοθετεί εσκεμμένα τους άμαχους.

Στην ίδια επαρχία, δύο άνθρωποι, μια γυναίκα επτά μηνών έγκυος και ο σύζυγός της, σκοτώθηκαν επίσης τη Δευτέρα όταν αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε έναν αλευρόμυλο που ανήκε σε έναν κουνιάδο της γυναίκας, δήλωσαν κάτοικοι.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)