Eυρωπαϊκό «παράθυρο» σε Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν ζητά άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους

«Η επίλυση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι το κλειδί σε αυτή την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία».
Francois Lenoir via REUTERS

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη ότι το μπλοκ θα πρέπει να προσεγγίσει εκ νέου την Τουρκία, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους ενώ δεν ενέκριναν τις εκκλήσεις της Άγκυρας να επανεξεταστεί η αίτηση ένταξής της.

«Η επίλυση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι το κλειδί σε αυτή την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ την Πέμπτη την ίδια ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτηκε την κατεχόμενη Κύπρο, 49 χρόνια μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στη Μεγαλόνησο για να συμμετάσχει στους ”εορτασμούς” που διοργανώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Τούρκος Πρόεδρος σ′ ένα νέο ρεσιτάλ προκλητικότητας, λίγες μόλις μέρες αφού απαίτησε την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να αναγνωρίσει χωρίς καθυστέρηση την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”.

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εδώ και 24 χρόνια, αλλά οι ενταξιακές συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2016 λόγω των ανησυχιών του μπλοκ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Όμως στις 10 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σε μια απροσδόκητη κίνηση, ζήτησε την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας, συνδέοντας την πρόταση με την έγκριση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε πώς να επανασυνδεθούμε με την Τουρκία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας ισχυρότερης σχέσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημείωσε όμως ότι η ΕΕ θέλει η Τουρκία να δείξει και αυτή κινητικότητα, ιδίως στο θέμα της Κύπρου, μέλους της ΕΕ, το βόρειο τμήμα της οποίας εισέβαλε η Τουρκία το 1974 και έκτοτε βρίσκεται υπό κατοχή.

«Η επίλυση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών θα είναι το κλειδί σε αυτή την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία», τόνισε ο Μπορέλ.

«Επίσης, η διατήρηση των θεμελιωδών ελευθεριών και αξιών, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της οποίας η Άγκυρα είναι μέλος, θα είναι ουσιαστικής σημασίας».

Η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένη πρόοδο από την ΕΕ σε θέματα όπως τα ταξίδια χωρίς βίζα, καθώς και το κλείσιμο ορισμένων κεφαλαίων στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον κόσμο σε στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, Κύπρος 20 Ιουλίου 2023.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον κόσμο σε στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, Κύπρος 20 Ιουλίου 2023.
YIANNIS KOURTOGLOU via Reuters

Ερντογάν από τα κατεχόμενα: «Αναγνωρίστε την ”τδβκ” το συντομότερο δυνατό»

49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Την ημέρα της μαύρης επετείου επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογάν για να παραστεί στα εγκαίνια του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Παρακολούθησε την παρέλαση του στρατού κατοχής και μίλησε για δύο κράτη στη μεγαλόνησο, αντικρούοντας τόσο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αγνοώντας ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης.

«Επαναλαμβάνω την ιστορική έκκληση που απηύθυνα σε ολόκληρο τον κόσμο από το βήμα του ΟΗΕ: Αναγνωρίστε την ”τδβκ” το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή τους «εορτασμούς».

«Όλη μας η προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί της Κύπρου το 1974 θα γίνει μόνιμη. Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος και επανέλαβε πως ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν είναι πλέον δυνατή η επί μακρόν επιδιωκόμενη ομοσπονδιακή λύση για την Κύπρο, αποκλείοντας τις διαπραγματεύσεις έως ότου «αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα ότι ο στρατός τους «έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ηρεμία στο νησί». Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, «τους οποίους ήθελαν να καταστρέψουν, ζουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας υπό την ομπρέλα της τδβκ», προσθέτοντας ότι «με την ακλόνητη υποστήριξη της Τουρκίας, ο τουρκοκυπριακός λαός ατενίζει το μέλλον με περισσότερη ελπίδα».

Επικαλέστηκε τα απορρέοντα δικαιώματα από τις συμφωνίες εγγύησης για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος του και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί. Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότιμης θέσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Το μέλλον του Κυπριακού

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει μια νοοτροπία, «η οποία είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι «ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και Ένωσης» και ισχυρίστηκε ότι «η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία ανοχή για τους Τουρκοκύπριους. Αυτός είναι ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι ποτέ δεν απέφυγαν τις διαπραγματεύσεις. «Παρόλο που γνωρίζαμε την καταπίεση, δεν επιδιώξαμε εκδίκηση, αναζητήσαμε με ειλικρίνεια τρόπους για να ζήσουν τα δυο στοιχεία μαζί ειρηνικά. Όλες μας οι προσπάθειες είναι να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που φέραμε στο νησί το 1974 θα έχει μόνιμη βάση», είπε.

«Επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή».

Συνεχίζοντας είπε ότι «το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να βρει ανταπόκριση χωρίς χάσιμο χρόνου» και πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατον να εισέλθουμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων».

Ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι «το μόνο που κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σφετερίστηκε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι να παραπονιέται για εμάς σε τρίτους, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκρύπτοντας το δικό της παράπτωμα. Δεν αποδέχονται ότι ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ισότιμος, κυρίαρχος ξεχωριστός λαός και ενοχλούνται από το γεγονός ότι η τδβκ διατηρεί στενή συνεργασία με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία». Στις 20 Ιουλίου 1974, είπε, «είδαν πόσο ισχυροί ήταν αυτοί οι δεσμοί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα είναι πάντα η εγγύηση της ύπαρξης, της ασφάλειας, και της ευημερίας του τουρκοκυπριακού λαού».

«Για το λόγο αυτό, επαναλαμβάνω την ιστορική μου έκκληση προς όλο τον κόσμο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Μη γυρίζετε πλέον την πλάτη σας στην πραγματικότητα του νησιού και αναγνωρίστε την τδβκ το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε και στη λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου, ως μια «ιστορική στιγμή» στην ιστορία της τ/κ πλευράς.

Γ.Γεραπετρίτης: Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνάει μέσα από τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και, βεβαίως, η σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της προσέγγισης και της αποκλιμάκωσης της έντασης και προειδοποίησε: «Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του πεδίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμιά παραχώρηση προς την κατεύθυνση που κινείται σήμερα η Τουρκία της δημιουργίας δύο κρατών. Οι σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας περνούν μέσα απ’ την καταλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε θεμελιώδη ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών, ενώ μετά τη συνάντησή του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε, δείχνοντας και προς την Άγκυρα, ότι ο στρατιωτικός εξοπλισμός μελών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρέφεται κατά χωρών της Συμμαχίας.

Γερουσιαστής Μενέντεζ: Προσβολή για το Διεθνές Δίκαιο η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου

Τη στήριξή του στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με αφορμή την ημέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο Αμερικανός γερουσιαστής επανεβαίωσε τη στήριξή του στην άμυνα της Κύπρου, λέγοντας πως θα συνεχίσει να προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στη σφυρηλάτηση ακόμα πιο ισχυρών αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου. Τέλος, επανέλαβε τη πάγια στήριξή του στην επίτευξη μιας λύσης για την επανένωση του νησιού, που θα στηρίζεται στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Φιλελεύθερος, EΡΤ

Δημοφιλή