Εφτασε στον Πειραιά το αμφίβιο USS Bataan των ΗΠΑ

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες Συμμάχους μας για την υποστήριξη».
Το USS Bataan κλάσης Wasp ελλιμενίζεται στο Ναυτικό Σταθμό Norfolk του Norfolk, Va., την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.
Το USS Bataan κλάσης Wasp ελλιμενίζεται στο Ναυτικό Σταθμό Norfolk του Norfolk, Va., την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023.
via Associated Press

Το WASP Class USS BATAAN, πλοίο Αμφίβιων Επιθετικών Eπιχειρήσεων, το οποίο μεταφέρει πάνω στα 257 μέτρα του Εναέρια Επιθετικά Μέσα, το μήκους 190 μέτρων Αποβατικό USS CARTER HALL και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (Special Operations Capable) (MEU(SOC) των ΗΠΑ έφτασαν στον Πειραιά, την Πέμπτη, στις 11 Ιανουαρίου 2024, για μια τακτική προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι μετά την υποστήριξη επιχειρήσεων στην περιοχή επιχειρήσεων του 5ου Στόλου των ΗΠΑ από τις αρχές Αυγούστου.

Ο Πειραιάς σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη σε λιμάνι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της Αμφίβιας Ομάδας Ετοιμότητας Bataan (ARG) στην περιοχή ευθύνης των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής των ΗΠΑ (NAVEUR-NAVAF). Οι ναύτες και οι πεζοναύτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον Πειραιά και να συμμετάσχουν στην ελληνική ιστορία, την κουζίνα και τις πολιτιστικές εκδρομές, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

«Δεν μπορώ να πω αρκετά καλά πράγματα για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση που επέδειξε ολόκληρη η ομάδα της Αμφίβιας Ομάδας Ετοιμότητας Bataan και της 26ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (Special Operations Capable) καθ′ όλη τη διάρκεια της αποστολής», δήλωσε ο Πλοίαρχος της 8ης Αμφίβιας Μοίρας Πλοίαρχοςμ, Mάρτιν Ρόμπερτσον. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ελλάδα και είμαστε ευγνώμονες στους Έλληνες Συμμάχους μας για την υποστήριξη αυτής της επίσκεψης».

Για τους περισσότερους ναύτες και πεζοναύτες, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα επισκεφθούν τις πόλεις του Πειραιά και της Αθήνας με ξεναγήσεις που προσφέρονται από την επιτροπή ηθικού, πρόνοιας και αναψυχής του πλοίου.

«Το μηχανοστάσιο έχει δουλέψει σκληρά κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής και είμαι έτοιμος να γευτώ λίγη από την πολυπόθητη ελευθερία στο λιμάνι», δήλωσε ο υποπλοίαρχος ηλεκτρολόγος 3ης τάξης Rahmhere Jones Ingalls. «Ανυπομονώ να δω μερικά αξιοθέατα στον Πειραιά και την Αθήνα, να μάθω για τον πολιτισμό της χώρας και να δοκιμάσω το ελληνικό φαγητό».

Σε αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Bataan, μπροστά, και το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall, πίσω, ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα, Τρίτη, 8 Αυγούστου 2023.
Σε αυτή τη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το πλοίο αμφίβιας επίθεσης USS Bataan, μπροστά, και το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall, πίσω, ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα, Τρίτη, 8 Αυγούστου 2023.
via Associated Press

Ενώ βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, η Bataan ARG και η 26η MEU(SOC) συμμετέχουν επίσης στην άσκηση “Odyssey Encore”, μαζί με την 32η Ελληνική Ταξιαρχία Πεζοναυτών, για να παρουσιάσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ομάδας Μάχης Πεζοναυτών Αεροπορίας-Εδάφους.

Το Bataan, το Carter Hall και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών επανεντάχθηκαν με το αμφίβιο μεταφορικό πλοίο αποβάθρας κλάσης San Antonio USS Mesa Verde (LPD 19).

Η ομάδα ARG/MEU θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ διεξάγοντας επιχειρήσεις ρουτίνας, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και υποστηρίζοντας τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.

Με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας, η NAVEUR-NAVAF λειτουργεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στις περιοχές ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και της Διοίκησης της Αφρικής των ΗΠΑ. Ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ υπάγεται μόνιμα στη NAVEUR-NAVAF και χρησιμοποιεί ναυτικές δυνάμεις σε όλο το φάσμα των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων.

Δημοφιλή