«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας»: Μαρτυρίες επιβατών του Euroferry Olympia

"Ηταν μια πραγματικά τρομακτική νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου".
Eπιβάτης που διασώθηκε από το υπό ιταλική σημαία Euroferry Olympia, το οποίο έπιασε φωτιά στα ανοιχτά της Κέρκυρας, στο λιμάνι του νησιού της Κέρκυρας, Ελλάδα, 18 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Γιώργος Κορκίδης
Eπιβάτης που διασώθηκε από το υπό ιταλική σημαία Euroferry Olympia, το οποίο έπιασε φωτιά στα ανοιχτά της Κέρκυρας, στο λιμάνι του νησιού της Κέρκυρας, Ελλάδα, 18 Φεβρουαρίου 2022. REUTERS/Γιώργος Κορκίδης
STRINGER via REUTERS

Eπιβάτες που διασώθηκαν από το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, δήλωσαν στο Reuters το Σάββατο (19/2) ανακουφισμένοι που είναι ζωντανοί, αν και αρκετοί είδαν φορτηγά και περιοσιακά τους στοιχεία τους να καταστρέφονται από την φωτιά.

Περισσέτερες από 24 ώρες από τότε που ξέσπασε η φωτιά τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούσαν να αναζητούν 12 αγνοούμενους, μερικούς από τους οποίους εγκλωβίστηκαν στο πλοίο, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να δαμάσουν τις φλόγες στο σκάφος λίγα μίλια μακριά από τις ακτές της Κέρκυρας.

«Είδαμε τον χάρο με τα μάτια μας», είπε ο Ντανίλο Καρλούτσι στο Reuters απ′ ένα ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, όπου δεκάδες διασωθέντες επιβάτες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με παιδιά και μωρά, μεταφέρθηκαν.

Πολλοί από τους επιβάτες του πλοίου, συμπεριλαμβανομένου του Καρλούτσι, ήταν ιδιοκτήτες φορτηγών ή οδηγοί που μετέφεραν εμπορεύματα, από πλαστικά ποτήρια μέχρι χαλιά, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας ή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το εννιάωρο ταξίδι από την Ηγουμενίτσα στο λιμάνι του Μπρίντιζι, ήταν μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας τους.

Ο ιδιοκτήτης φορτηγού Mάσιμο Aβέρνα είπε ότι κοιμόταν όταν τα μέλη του πληρώματος χτύπησαν την πόρτα της καμπίνας του στις 4 π.μ. της Παρασκευής, φωνάζοντας στους επιβάτες να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Reuters

«Ντυθήκαμε και πήγαμε αμέσως πάνω από τη γέφυρα», είπε ο Αβέρνα, προσθέτοντας ότι όταν έφτασαν στο κατάστρωμα είδαν μέλη του πληρώματος να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά.

O Aβέρνα ταξίδευε με το πλοίο για πρώτη φορά από τότε που αγόρασε ένα νέο φορτηγό αξίας 200.000 ευρώ για τη μεταφορά θερμοσφαιριδίων πέλλετ από την Αθήνα στην Ιταλία. Είχε μια φωτογραφία του στο κινητό του.

Ο Βρετανός επιβάτης Ντέιβιντ Γουόλερ, 58 ετών, είπε ότι άφησε πίσω του όλα τα προσωπικά του αντικείμενα καθώς έτρεχε προς τις σωσίβιες λέμβους μέσα στο σκοτάδι.

«Δεν ήξερα τι συνέβαινε, ήμασταν σε μια βάρκα... ήταν πίσσα σκοτάδι, οπότε δεν ήξερες πού βρισκόσουν... Ήταν τρομακτικό».

Ο δεκαεξάχρονος Βαλεντίνο Tουρλάκοφ είπε ότι ήταν ”μια πραγματικά τρομακτική νύχτα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου”.

Πολλοί από τους 280 διασωθέντες επιβάτες δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι διασώστες θα μπορέσουν να εντοπίσουν τους 12 αγνοούμενους επιβάτες που προέρχονταν από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Λιθουανία.