ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2017 04:46 EEST | Updated 09/06/2017 04:46 EEST

O Ερντογάν ενέκρινε την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ

Anadolu Agency via Getty Images
KAYSERI, TURKEY - JUNE 8: Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during his Iftar (fast breaking) dinner with families of Martyrs and soldiers at the 1st Commando Brigade in Kayseri, Turkey on June 8, 2017. (Photo by Kayhan Ozer/Anadolu Agency/Getty Images)

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας με την εξέλιξη αυτή, την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το αναφερόμενο εμιράτο, το οποίο έχει απομονωθεί από τον Αραβικό Κόσμο υπό το βάρος καταγγελιών υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο νόμος αυτός, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ εγκρίθηκε άμεσα από το προεδρικό γραφείο αργά το βράδυ της Πέμπτης κι έχει ήδη δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία για την έγκρισή του.

O Ερντογάν επίσης ενέκρινε άλλη μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, που αφορά σε συνεργασία σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Και τα δύο νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί από πριν την κρίση. Ακόμη, η Τουρκία έχει δεσμευτεί να παρέχει τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, με τον Τούρκο πρόεδρο να υποστηρίζει ότι η απομόνωση της χώρας δεν θα λύσει προβλήματα. Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει διατηρήσει καλές σχέσεις με το Κατάρ, καθώς και με αρκετές αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου. Υπενθυμίζεται πως τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ έχουν παρέχει στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και στους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του Σύριου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και η Αίγυπτος έχουν κόψει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά και το Ιράν.

Το Κατάρ απέρριψε εκ νέου τους ισχυρισμούς ότι στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με «την λίστα παρακολούθησης για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» για μία ακόμη φορά δίνει έμφαση σε αβάσιμους ισχυρισμούς, που δεν αποδεικνύονται με ρεαλιστικά γεγονότα,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κατάρ.

«Η θέση μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πιο ισχυρή από τις θέσεις αρκετών από αυτούς που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση-γεγονός που αγνοήθηκε εσκεμμένα από τους υπογράφοντες» τόνισε η ίδια ανακοίνωση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Sponsored Post