ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2017 09:51 EET | Updated 14/11/2017 09:51 EET

Ιαπωνία: Σκάνδαλο στο σούμο- ο πρωταθλητής διερευνάται για επίθεση με μπουκάλι σε συναθλητή

BEHROUZ MEHRI via Getty Images
TOPSHOT - Mongolian-born sumo grand champion or 'yokozuna' Harumafuji performs a ring-entering ceremony at Meiji Shrine in Tokyo on January 6, 2017. Three sumo grand champions, Hakuho, Kakuryu and Harumafuji, made their New Year pilgrimage at the shrine. / AFP / Behrouz MEHRI (Photo credit should read BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)

Στο επίκεντρο έρευνας βρίσκεται ο γιοκοζούνα (πρωταθλητής σούμο) Χαρουμαφούτζι, 33 ετών, καθώς νέο σκάνδαλο συγκλονίζει τον χώρο της παραδοσιακής ιαπωνικής πάλης.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο μογγολικής καταγωγής πρωταθλητής (έχει κατακτήσει εννιά φορές τον τίτλο) φέρεται να χτύπησε έναν άλλο παλαιστή (Τακανόιβα) στο κεφάλι με μπουκάλι μπύρας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτή σε νοσοκομείο, σύμφωνα με Ένωση Σούμο Ιαπωνίας. Ιαπωνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ. Αξιωματούχοι της ένωσης είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως παραμένει ασαφές το τι ακριβώς συνέβη.

Ο Τακανόιβα, ο οποίος είναι επίσης μογγολικής καταγωγής, υπέστη κάταγμα στο κρανίο. Σημειώνεται πως ο 27χρονος είναι μέλος του αποκαλούμενου «στάβλου» του Τακανοχάνα, πρώην πρωταθλητή ο οποίος ήταν και αυτός που ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Χαρουμαφούτζι και ο επικεφαλής του δικού του «στάβλου», Ισεγκαχάμα, ανακρίθηκαν από στελέχη της ένωσης την Τρίτη. Ο πρωταθλητής ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αλλά δεν επιβεβαίωσε τις συνθήκες του περιστατικού. «Ως προς τα τραύματα του Τακανόιβα, απολογούμαι βαθιά επειδή προκάλεσα προβλήματα στον Τακανοχάνα, σε ανθρώπους που υπάγονται στον στάβλο του, στην Ένωση Σούμο και τον επικεφαλής του στάβλου μου» είπε σε δημοσιογράφους.

Βάρους 137 κιλών, ο Χαρουμαφούτζι θεωρείται ένας σχετικά μικρόσωμος παλαιστής σούμο, και επιδοκιμάζεται για την τεχνική του. Όσον αφορά στο σούμο, προέρχεται από σιντοϊστικές τελετές σε ναούς, και οι φίλαθλοι αναμένουν οι αθλητές του να τηρούν αυστηρά στάνταρ καλής συμπεριφοράς. Υπάρχει επίσης αυστηρή ιεραρχία, ενώ οι παλαιστές αναμένεται να μη δείχνουν τα συναισθήματά τους μετά από νίκες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, δεν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που ο κόσμος του σούμο συγκλονίζεται από σκάνδαλο και αναφορές για βία εκτός ρινγκ. Το 2007, ένας έφηβος πέθανε αφού ξυλοκοπήθηκε από μεγαλύτερης ηλικίας παλαιστές, και ο επικεφαλής του στάβλου φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Επίσης, το 2016 ένας επικεφαλής στάβλου και ένας παλαιστής αναγκάστηκαν να πληρώσουν αποζημίωση ύψους 300.000 δολαρίων σε έναν παλαιστή που είχε υποστεί τέτοια κακοποίηση που τυφλώθηκε στο ένα μάτι, σύμφωνα με αναφορές. Ακόμη, το 2010 το άθλημα συγκλονίστηκε λόγω φερόμενων σχέσεων μεταξύ παλαιστών σούμο και συνδικάτων της γιακούζα (ιαπωνική μαφία), ενώ το ίδιο έτος ο πρωταθλητής Ασαρόγιου αποσύρθηκε από το άθλημα λόγω αναφορών για καυγά ενώ ήταν μεθυσμένος στο Τόκιο.