ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2017 10:24 EEST | Updated 27/10/2017 12:37 EEST

Ραχόι: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την απευθείας ανάληψη διακυβέρνησης της Καταλονίας

OSCAR DEL POZO via Getty Images
Spain's Prime Minister Mariano Rajoy (L) acknowledges applause during a session of the Upper House of Parliament in Madrid on October 27, 2017.The central government has invoked the never-before-used article 155 of the Constitution, designed to rein in rebel regions, as it seeks to end Catalonia's drive to break from Spain. Spain's upper house is in charge of approving or rejecting the power seizure of the semi-autonomous Catalonia region proposed by Madrid. / AFP PHOTO / OSCAR DEL POZO (Photo credit should read OSCAR DEL POZO/AFP/Getty Images)

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τον απευθείας έλεγχο της Καταλονίας, μπλοκάροντας τις κινήσεις της για ανεξαρτητοποίηση, σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου η οποία πάει τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και 40 χρόνια σε νέο επίπεδο.

Η ισπανική Γερουσία (άνω Βουλή) συνεδρίαζε την Παρασκευή για την έγκριση του Άρθρου 155, τον νόμο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αναλάβει τον έλεγχο της αυτόνομης περιοχής.

Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη, οι ηγέτες των αυτονομιστών εξετάζουν την επόμενη κίνησή τους, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς οι υποστηρικτές τους συγκεντρώνονταν στους δρόμους.

«Άνευ προηγουμένου μέτρα θα έπρεπε να λαμβάνονται μόνο όταν δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε άλλη δράση» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, απευθυνόμενος προς τη Γερουσία. «Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Το μόνο που μπορεί και πρέπει να γίνει είναι η αποδοχή και συμμόρφωση στον νόμο».

Όπως είπε, η καταλανική ηγεσία αγνοεί τον νόμο και γελοιοποιεί τη δημοκρατία. «Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία μας» είπε ο Ραχόι, που έχει υιοθετήσει σκληρή θέση απέναντι στην καταλανική «εκστρατεία» απόσχισης από την Ισπανία.

Η κρίση έχει διχάσει την Καταλονία και προκαλέσει δυσαρέσκεια ανά την Ισπανία. Σημαίες κρέμονται πλέον από πολλά μπαλκόνια στην πρωτεύουσα, σε μια επίδειξη ενότητας. Επίσης, έχει προκληθεί φυγή επιχειρήσεων από την πλούσια βορειοδυτική περιοχή και ανησυχία σε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, που φοβούνται ότι η κρίση μπορεί να υποδαυλίσει αποσχιστικές τάσεις ανά την ευρωπαϊκή ήπειρο.