ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/12/2016 05:33 EET | Updated 19/12/2016 05:33 EET

Η... Εθνική Ελλάδος του Μητσοτάκη, οι βασικοί και οι αναπληρωματικοί

ASSOCIATED PRESS
Kyriakos Mitsotakis, leader of conservative main opposition New Democracy party, addresses lawmakers during a parliamentary session in Athens, Saturday, Dec. 10, 2016. Greek parliament votes on 2017 budget, as the country's left-wing government is still negotiating a new series of cost-cutting reforms that are expected to remove protection measures for private sector jobs and distressed mortgage holders. (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Επιμελητήριο Έβρου ότι «η Εθνική Ελλάδος θα πρέπει να έρθει να παίξει μπάλα, την επόμενη μέρα, στο γήπεδο της ανόρθωσης της Ελλάδος, αυτή είναι η δική μου δουλειά και αυτό πρέπει να εξασφαλίσω» ήταν για πολλούς ακόμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους εντός της ΝΔ θεωρούν περίπου ως «μόνιμες» τις θέσεις που κατέχουν έως σήμερα και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ένα ακόμα πιο σαφές τελεσίγραφο σε όσους εξακολουθούν να θεωρούν εαυτούς ως φυσικούς εκπροσώπους ομάδων, παρατάξεων και τάσεων μέσα στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Όλοι αξιολογούνται και όλοι κρίνονται. Κανείς δεν είναι αλάθητος, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της ΝΔ, δίνοντας τροφή στους απανταχού πολιτικούς αναλυτές να επιχειρήσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, ερμηνεύοντας τη σκέψη του.

Βασική αφετηρία για όλες τις πιθανές ερμηνείες είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αφού στην περίπτωση που αυτές γίνουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα πρέπει να φτιάχνουν λίστες ψηφοδελτίων χωρίς να απαιτείται σταυροδοσία, αφού δεν θα έχει παρέλθει το 18μηνο από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο - και κυρίως τις αναφορές Μητσοτάκη - η «Εθνική Ελλάδος» θα αποτυπωθεί σε πρώτη φάση στα ψηφοδέλτια όπου ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει την δυνατότητα διαμόρφωσης της σειράς εκλογής των βουλευτών που επιθυμεί...

Ωστόσο φαίνεται ότι το σχέδιο Μητσοτάκη δεν περιορίζεται στα εκλογικά σενάρια αλλά περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στην βασική πεντάδα - όπως ο ίδιος προσδιόρισε την Εθνική Ελλάδος που θέλει να φτιάξει - αλλά και στους αναπληρωματικούς...

Στην ίδια εκδήλωση στον Έβρο ο ίδιος ο κ.Μητσοτακης λίγο αργότερα έγινε ακόμα πιο σαφής λέγοντας ότι «η δική μου δουλειά είναι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, να επιλέξω τους καλύτερους, όχι μόνο υπουργούς αλλά και Γενικούς Γραμματείς», ξεκαθαρίζοντας ακόμα περισσότερο τις προθέσεις του τόσο για το προφίλ των προσώπων που θα επιλέξει για τα υπουργικά πόστα, όσο και αυτούς που θα καταλάβουν κεντρικές θέσεις στην κρατική μηχανή.