Η ισχυρή ανάπτυξη και όχι η επιστροφή στις αγορές το «δυνατό χαρτί» στο οποίο «ποντάρει» πολιτικά η κυβέρνηση

Η ισχυρή ανάπτυξη και όχι η επιστροφή στις αγορές το «δυνατό χαρτί» στο οποίο «ποντάρει» πολιτικά η κυβέρνηση
Sooc

Μπορεί η Ελλάδα να σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όμως για την κυβέρνηση το πολιτικό παιχνίδι στην οικονομία δεν θα κερδηθεί από την οικονομία.

Κορυφαίος υπουργός έλεγε προ ημερών σε συνομιλητές του ότι «το αφήγημα της εξόδους στις αγορές δεν είναι το ισχυρό μας χαρτί. Άλλωστε ποιος αποκλείει ότι την ημέρα που ετοιμάζεται η χώρα να βγει στα αγορές κάποιοι που θέλουν την υποτέλειά της – και υπάρχουν και στο Βερολίνο και στην Αθήνα – δεν θα βγουν με δηλώσεις ή ενέργειες να επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα και τα επιτόκια; Το δυνατό μας χαρτί είναι η μετατροπή της σταθεροποίησης της οικονομίας σε ισχυρή ανάπτυξη».

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι έχει αντιστραφεί πια η πορεία της οικονομίας και τα μηνύματα έρχονται από την αγορά ομολόγων των επιχειρήσεων, αλλά και το Χρηματιστήριο που έχει ξεπεράσει τις 820 μονάδες. Το ομολογιακό δάνειο της Μυτιληναίος ύψους 740,8 εκατ. ευρώ σημαίνει υπερκάλυψη κατά 2,5 φορές του αιτούμενου ποσού και μάλιστα με επιτόκιο 3,10% (τα επιτόκια σε άλλα επιχειρηματικά ομόλογα είναι ΟΠΑΠ 3,5%, Sunlight Μπαταρίες 4,25% , MLS 5%, Housemarket 5%). Υπογραμμίζεται ότι το 55% της χρηματοδότησης (πάνω από 400 εκατ.) δόθηκε από ιδιώτες και το 45% από θεσμικούς επενδυτές.

Το συμπέρασμα είναι ότι και μεγαλύτερη ρευστότητα υπάρχει στην οικονομία και ότι οι ιδιώτες θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα που είχαν «στο στρώμα».

Με δεδομένο ότι το κλίμα στις επιχειρήσεις και την οικονομία αλλάζει, η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατότητες για την αυτοδύναμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε (στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα») πως αυτός είναι «ο τελικός μας στόχος» και πρόσθεσε ότι «σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ».

Ο σχεδιασμός προβλέπει έξοδο αρχές Ιουλίου για 1,5 δις ευρώ με τριετή ομόλογο. Με το ομόλογο αυτό θα αναχρηματοδοτηθεί το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά. Ο στόχος είναι ένα επιτόκιο γύρω στο 3% (όταν το 2014 ήταν 3,375%). Σημειώνεται ότι σήμερα τα δεκαετή ομόλογα είναι στο 5,4%, ενώ το 2014 η χαμηλότερη απόδοση που είχαν πετύχει ήταν 5,854%. Άρα το κλίμα, σε συνδυασμό με την απόφαση του Eurogroup που εγγυήθηκε ρήτρα ανάπτυξης και αναπτυξιακή τράπεζα, είναι θετικό για το εγχείρημα και σε αυτό συμφωνεί και ο οίκος Rothchild που είναι ο σύμβουλος της Ελλάδας.

Δημοφιλή