ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/03/2017 12:19 EET | Updated 09/03/2017 12:19 EET

Ο Ντράγκι απαντά στον Σόιμπλε: Παραμένει η χαλαρή νομισματική πολιτική. Τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2017 το QE

Bloomberg via Getty Images
Mario Draghi, president of the European Central Bank (ECB), left, listens as Wolfgang Schaeuble, Germany's finance minister, gestures during the 'Ludwig Erhard Lecture' event in Berlin, Germany, on Thursday, Dec. 15, 2011. Draghi said there is no 'external savior' for countries that don't implement structural reforms to restore confidence to debt markets. Photographer: Michele Tantussi/Bloomberg via Getty Images

Η διαφωνία μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και του Ευρωπαίου Κεντρικού Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, για το πως θα πρέπει να χαράζεται η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, είναι παλιά υπόθεση.

Ο Γερμανός πολιτικός φρόντισε να την υπενθυμίσει και σήμερα, ημέρα που αναμένονταν ανακοινώσεις από τον Μάριο Ντάγκι. Μιλώντας σε εκδήλωση για τις τράπεζες στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε ζήτησε μια «έγκαιρης έναρξης εξόδου» από την «χαλαρή νομισματική πολιτική» της ΕΚΤ.

Η απάντηση από τον Ντράγκι ήρθε άμεσα. Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ, ότι οι συνθήκες επιβάλλουν την ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, όπως διαβεβαίωσε, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος 2017 με το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων να περιορίζεται στα 60 δισ. ευρώ μετά τον Απρίλιο.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα βρίσκεται σε ετοιμότητα να αυξήσει το μηνιαίο αυτό όριο ή ακόμη και να παρατείνει χρονικά το πρόγραμμα στην περίπτωση που επιδεινωθούν οι συνθήκες. Όπως ανέφερε ο ίδιος κατά γενική ομολογία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας ήταν επιτυχημένη, γεγονός που αντανακλάται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.

Ανάκαμψη στην ευρωζώνη «βλέπει» η ΕΚΤ

Επίσης ΕΚΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ειδικότερα,αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ στην ευρωζώνη στο 1,8% για το 2017 (από 1,7% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Δεκέμβριο), στο 1,7% για το 2018 (από 1,6), ενώ διατήρησε την πρόβλεψη της για το 2019 στο 1,6%.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 1,7% από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου. Για το 2018 ο ρυθμός του ανέβηκε στο 1,6% (από 1,5%), ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,7% για το 2019.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη όλες οι χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη περιβάλλον.

To ευρώ ήρθε για να μείνει

Ερωτηθείς για τις προοπτικές του ευρώ ενόψει των κινδύνων που διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ευρώ είναι «αμετάκλητο», συμπληρώνοντας ότι χωρίς το ευρώ δεν μπορεί να υπάρξει ούτε νομισματική ένωση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ευρώ ήρθε για να μείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το κοινό νόμισμα έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός αλληλεγγύης κυρίως για τις χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα και ακολούθησαν προγράμματα προσαρμογής. Επισήμανε ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία διαμορφώνεται από τις συνθήκες της αγοράς.