Ειλικρινείς και επαγγελματικές οι πρώτες συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν

Ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν από τις πράξεις και όχι από τα λόγια, λένε αμερικανοί διπλωμάτες μετά τις επαφές στην Ντόχα.
SOCIAL MEDIA via via REUTERS
SOCIAL MEDIA via via REUTERS
SOCIAL MEDIA via via REUTERS

Ως «ειλικρινείς και επαγγελματικές» χαρακτήρισε η αμερικανική διπλωματία, τις πρώτες δια ζώσης συνομιλίες μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ και αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στην Ντόχα, για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από το σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό κίνημα την 15η Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις δήλωσε ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου, επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για την ασφάλεια και την τρομοκρατία και την ασφαλή διέλευση των Αμερικανών πολιτών, άλλων ξένων υπηκόων και Αφγανών, καθώς και στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών και κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της αφγανικής κοινωνίας.

Είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης «την παροχή ισχυρής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απευθείας στον Αφγανικό λαό».

«Οι συζητήσεις ήταν ειλικρινείς και επαγγελματικές με την αμερικανική αντιπροσωπεία να επαναλαμβάνει ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν για τις πράξεις του, όχι μόνο για τα λόγια του», ανέφερε ο Πράις σε δήλωσή του.

Πάντως, δεν διευκρίνισε εάν επιτεύχθηκαν συμφωνίες.

Το Σάββατο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ σε σχετικό ρεπορτάζ, αναφέρθηκε σε δήλωση τον υπουργό Εξωτερικών του Αφγανιστάν, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν ζήτησαν από την αμερικανική πλευρά να άρει την «μπλοκάρισμα» των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

Όπως επεσήμανε, ο υπουργός, Αμιρ Καν Μουτάγκι, είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει στους Αφγανούς εμβόλια για τον κορωνοϊό και ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν για «μια νέα σελίδα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία θα πίεζε τους Ταλιμπάν να απελευθερώσουν τον απαχθέντα Αμερικανό, Μαρκ Φρέριχς.

Μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα θα ήταν να πιέσουν τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να μην επιτρέψουν στο Αφγανιστάν να γίνει ξανά εστία δράσης της Αλ Κάιντα ή άλλων εξτρεμιστών.

Οι Ταλιμπάν ανέκτησαν ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, σχεδόν 20 χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το ΝΑΤΟ επειδή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση το Σαββατοκύριακο «δεν αποτελούν αναγνώριση ή την παροχή νομιμότητας» στην ομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι βρίσκονται σε επαφή με δεκάδες Αμερικανούς και νόμιμους μόνιμους κατοίκους που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν χιλιάδες Αφγανοί που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ και κινδυνεύουν από διώξεις των Ταλιμπάν.

Η Ουάσιγκτον καθώς και άλλες δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές καθώς η απειλή μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν είναι μεγάλη. Προσπαθούν να βρουν τρόπους πώς να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν χωρίς να παραχωρήσουν στην ομάδα τη νομιμότητα που επιδιώκει, αλλά και διασφαλίζουν τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον αφγανικό λαό.

Δημοφιλή