ΔΙΕΘΝΕΣ
15/11/2018 17:26 EET | Updated 15/11/2018 17:29 EET

Είναι υπουργός κυβερνοασφάλειας, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή

มนูญพันธ์ ปั้นทอง via Getty Images

Θα εμπιστευόσασταν ποτέ το πηδάλιο ενός πλοίου σε κάποιον που δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του καπετάνιος;

Το ερώτημα είναι φυσικά ρητορικό, ωστόσο κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην περίπτωση του Ιάπωνα υπουργού Γιοσιτάκα Σακουράντα, ο οποίος αν και επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της χώρας, όπως παραδέχθηκε, δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Yahoo Magazines PYC

Η παραδοχή του Σακουράντα, εκτός από... χαμόγελα και απορία, προκάλεσε και αντιδράσεις, όπως αναμενόταν, στην ασιατική χώρα. «Από τα 25 μου έχω αναθέσει αυτές τις δουλειές σε υπάλληλους ή γραμματείς μου», υποστήριξε ο ίδιος, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης στην ιαπωνική Βουλή.

Μάλιστα, εμφανίστηκε... σαστισμένος όταν ρωτήθηκε αν χρησιμοποιούνται συσκευές USB στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας.

Ο Σακουράντα βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση για περίπου έναν μήνα, μετά από ανασχηματισμό που ακολούθησε την επανεκλογή του Σίνζο Αμπε στην πρωθυπουργία. Παράλληλα, εκτός της κυβερνοασφάλειας, είναι υπεύθυνος και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Και στο συγκεκριμένο πόστο, ωστόσο, δεν φαίνεται να διαπρέπει.

Πρόσφατα, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως σχεδιαζόταν η συμμετοχή του υπουργού Αθλητισμού της Βορείου Κορέας σε συνάντηση στο Τόκιο, κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης εισόδου σε αξιωματούχους του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ στην Ιαπωνία.

Μετά από παρέμβαση ενός εκ των βοηθών του, αναγκάστηκε γρήγορα να ανακαλέσει, υποστηρίζοντας λίγο αργότερα, ότι έχει ενημερωθεί...